Politi efterforsker seksuelle krænkelser i Liberal Alliances Ungdom

Beretningerne fra syv kvindelige medlemmer bliver fremlagt på ungdomspartiets landsmøde i dag.

Det er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygger, der er gået videre med kvindernes vidnesbyrd. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Syv kvindelige medlemmer af Liberal Alliances Ungdom (LAU) anklager i anonyme vidnesbyrd mandlige medlemmer i ungdomspartiet for voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser.

Det skriver Information, der er i besiddelse af vidnesbyrdene.

Sagerne om krænkelser i ungdomspartiet blev meldt til politiet torsdag. Siden er der er åbnet en efterforskning. Det bekræfter Københavns Politi over for DR Nyheder.

Information har fået materialet af den tidligere formand for ungdomspartiet Rasmus Brygger. Ifølge ham er der tale om fem forskellige mænd, hvoraf flere bestrider ledende positioner i ungdomspartiet.

Seks episoder

Drengene og mændene var fra 16 år og op i 20'erne, da hændelserne skal have fundet sted. Piger og kvinder var mellem 14 og 21 år, skriver Information.

I vidnesbyrdene beretter kvinderne om seks episoder med seksuelle overgreb og to episoder med seksuel chikane, som alle fandt sted i forbindelse med arrangementer i LAU. Fire af episoderne handler om samme mand, som er i 20'erne og har en ledende position i organisationen.

Over for Information forklarer Rasmus Brygger, at han har valgt at fortælle om sagerne, fordi der ikke er andre, der har gjort det.

- Jeg fornemmede, at der var sket mere end bare denne konkrete sag, og fordi jeg mener, at politiet skal involveres, lyder det fra den tidligere formand.

Rasmus Brygger er fortsat medlem af LAU og oplyser til Information, at vidnesbyrdene fra de syv kvindelige medlemmer vil blive offentliggjort på LAU's landsmøde i dag.

Formand er overrasket

Carl Andersen, som i dag er landsformand for LAU, fortæller, at han er meget "rystet og overrasket".

- Vi har haft samtaler med tillidsfolk om en kulturændring, for det er en prioritet, at alle er sikre, siger han til Information.

Han understreger desuden over for avisen, at han og resten af ledelsen kun har kendskab til én sag, hvor man opfordrede til at gå til politiet. I sit vidnesbyrd skriver kvinden dog ifølge Information, at hun ikke er blevet opfordret til at gå til politiet af ledelsen.

Information skriver, at avisen er bekendt med alle kvindernes identitet, men har kun været i kontakt med en af dem direkte. Hun fortæller, at hun er blevet udsat for et seksuelt overgreb og ubehagelige tilnærmelser fra to ledende medlemmer i LAU. Senest i december 2018.

Vidnesbyrd ryster moderparti

Information kender kun identiteten på den ene af mændene og har forelagt den pågældende mand de i alt fire vidnesbyrd, der drejer sig om ham.

I en mail til avisen skriver han, at han ikke er blevet kontaktet af politiet, og at han ikke er blevet "ekskluderet" af LAU.

Hos moderpartiet Liberal Alliance er politisk ordfører Christina Egelund både dybt rystet og berørt over anklagerne. Det skriver hun i en mail til Information, hvor hun ifølge avisen og understreger, at Liberal Alliance kommer til at insistere på handling fra ledelsen i ungdomspartiet.

DR Nyheder har kontaktet Rasmus Brygger, som ikke ønsker at stille op til interview. På Facebook opfordrer han ledelsen i ungdomspartiet at trække sig fra deres poster:

- Det er ikke nok, at I fortæller om denne sag 8 måneder efter. Det øjeblik I har kendt til sagerne og ikke reageret, har I svigtet, skriver den tidligere formand på sin Facebook-profil.