Politi: Hårdkogte kriminelle krøller bøder sammen og griner af os

Det får os til at virke en anelse tandløse over for de kriminelle, når de bare kan ignorere vores bøder, siger politiinspektør fra Fyns Politi.

Rigspolitiet vil ikke oplyse, hvor mange personer der står i rocker/banderegisteret. Men ifølge en opgørelse fra sidste år, skønner politiet, at der findes 1.759 rocker- og bandemedlemmer i Danmark. Arkivfoto. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Når betjente fra Fyns Politi færdes i det udsatte boligområde Vollsmose i Odense griner kriminelle ofte som reaktion på, at de får udstedt en bøde.

- Tak, kan du ikke bare skrive mig en mere? Jeg kan alligevel ikke betale, lyder det.

Eller også krøller de bare bøden sammen, eller river den midt over - lige foran næsen på betjenten. Det fortæller Johnny Schou, der er politiinspektør ved Fyns Politi og ofte har betjente ude i den belastede Odense-bydel.

- De ved godt, at de kan udnytte systemet på den måde. Vi ved også godt, at de har pengene til at betale for dem - ganske vist penge de har skaffet på ulovlig vis - men på papiret har de så lav en indkomst, at de simpelthen ikke kan betale, siger han til DR Nyheder.

Arbejdsgruppe nedsat

Regeringen vil derfor stramme kursen over de kriminelle - især rockere og bandemedlemmer - og har derfor nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Skat, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.

Gruppens klare opgave er at komme med forslag til, hvordan dem, der nægter at betale deres bøder, så kan straffes.

Står det til politiinspektør Johnny Schou skal det fremover have klare konsekvenser, hvis kriminelle nægter at betale deres bøde.

- Det er enormt frustrerende for betjentene, og det får os til at virke en anelse tandløse over for de kriminelle, som ikke respekterer politiets rolle. Det sender også et billede til de mindre hårdkogte kriminelle om, at det ingen konsekvenser har, når politiet udskriver bøder, siger han.

Hvor stort er det her problem for jer?

- I vores kreds er det et stort problem. Det er noget, betjente diskuterer i de forskellige fynske politikredse. Jeg kan ikke sætte et præcist tal på, hvor mange bøder der ikke er blevet betalt af de her rocker- eller bandemedlemmer. Men det er klart, at det er problem, som vi længe har ønsket at kunne gøre op med på en eller anden måde, siger Johnny Schou.

S: Muligt de skal i fængsel

I dag er der kun mulighed for automatisk at inddrive de bøder, folk nægter at betale, hvis personen tjener over 108.000 kroner om året. Da mange kriminelle har en meget lav indtægt, har myndighederne derfor ikke mulighed for at tvinge dem til at betale.

Står det til Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kan det være en mulighed at sætte dem i fængsel:

- Der er ofte tale om rocker- og bandemedlemmer, og de vil typisk stå i rocker/banderegistret. Er man en etableret del af det miljø, så kan det være, det automatisk skal udløse en fængselsstraf, hvis man står og river bøderne i stykker op i hovedet på politiet, siger hun.

Rigspolitiet vil ikke oplyse, hvor mange personer der står i rocker/banderegisteret. Men ifølge en opgørelse fra sidste år, skønner politiet, at der findes 1.759 rocker- og bandemedlemmer i Danmark.

Facebook
Twitter