Politi i udlandet får tilladelse til aflytning i Danmark

Advokat går til Højesteret med protest imod, at udenlandsk politi kan aflytte en bil på dansk jord.

Det er tirsdag uklart, hvornår Højesteret træffer afgørelse. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Må spansk, tysk eller rumænsk politi foretage aflytninger i Danmark.

Svaret er - indtil videre - ja.

Politiet i et andet land har nemlig fået tilladelse til at placere mikrofoner i en bil, der kører rundt i Danmark.

Dommere i både Københavns Byret og Østre Landsret har sagt ja til aflytningen, og nu skal landets øverstedomstol træffe den endelige afgørelse.

Sagen drejer sig om, hvorvidt udenlandsk politi må foretage såkaldt rumaflytning i en bil, fremgår det af Højesterets hjemmeside.

Advokat Stefan Reinel er overbevist om, at indgrebet ikke er lovligt. Han ønsker tirsdag ikke at give detaljerede oplysninger om den eller andre sager. Men han vil gerne orientere om den overordnede problemstilling.

- Spørgsmålet er, om udenlandsk politi på dansk jord kan foretage aflytning i en bil. Det mener jeg ikke, at man kan. Så enkelt kan man i virkeligheden udtrykke det, siger advokaten.

- Man kan læse retsplejeloven hele vejen igennem, men man vil ikke kunne finde ét sted, hvor der står, at det kan lade sig gøre. Der er efter min opfattelse ikke hjemmel, forklarer Stefan Reinel.

Advokaten er kommet ind i billedet som såkaldt indgrebsadvokat. Det vil sige, at han er sat til at varetage interesserne for den person eller de personer, som indgrebet retter sig imod.

Det er tirsdag uklart, hvornår Højesteret træffer afgørelse.

/ritzau/