Politi: Netovervågning kunne have hjulpet i terrorsag

Om skyderiet i Krystalgade kunne have været undgået, kan politiet dog ikke bedømme.

Skyderiet ved Krudttønden og i Krystalgade er flere gange blevet nævnt i forbindelse med sessionslogning. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Logning af internettrafik kunne potentielt have ført til en tidligere identifikation og anholdelse af Omar El-Hussein.

Det er konklusionen i en udtalelse, som Rigspolitiet har sendt til Justitsministeriet.

Christina Egelund fra Liberal Alliance har spurgt Justitsminister Søren Pind (V), hvordan den omdiskuterede sessionslogning specifik kunne have gavnet jagten på gerningsmanden – et argument som både ministeren selv og Rigspolitiet begge har brugt uden at gå i detaljer.

Da Omar El-Hussein blev skudt, fandt man to telefoner på ham. Den ene havde han brugt til at ringe efter en taxa, hvorefter han slukkede den. Den anden telefon havde kun et data-simkort, og derfor kunne den ikke spores via telefonmasterne.

Teleudbyderne var efter 2014 ikke længere er forpligtede til logge oplysninger om internettrafik, og Rigspolitiet skriver derfor, at man ikke havde mulighed for at:

….indhente nærmere oplysninger om den bagudrettede brug af en sådan mobiltelefon, herunder oplysninger om brugerens eventuelle kommunikation via internettet med mulige medgerningsmænd eller brugerens færden på internettet i øvrigt.

Uvist om sessionslogning kunne have stoppet skyderi

Sessionslogningen blev indført i 2007 i forbindelse med Terrorpakke 2, men ordningen skabte hidsig debat om borgernes privatliv, og til sidst blev ordningen skrottet af daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), da der var tvivl om, hvor meget sessionslogning egentlig hjalp i kampen mod kriminalitet.

Justitsminister Søren Pind (V) har slået på tromme for at genindføre en revideret version af ordningen.

Da Rigspolitiet ikke har haft adgang til sessionerne, skriver de i udtalelsen, at man ikke kan redegøre for, hvilken forskel for efterforskningen, det havde gjort, hvis man rent faktisk havde oplysninger til de loggede oplysninger. Samtidig kan man heller ikke redegøre for, hvor lang tid det ville have taget at skaffe dem.

Rigspolitiet skriver herefter, at de loggede oplysninger kunne anvendes som vigtigt redskab i ”arbejdet med identifikation af gerningsmanden og i den efterfølgende efterforskning.”

Om skyderiet i Krystalgade kunne have været undgået, vil man dog ikke forholde sig til:

Det er således konkret Københavns Politis vurdering, at identifikationen af gerningsmandens anden telefon, i hvilken han som nævnt anvendte et data SIM-kort, kunne have ført til identifikation og anholdelse af gerningsmanden tidligere i forløbet. Københavns Politi finder sig dog ikke i stand til at bedømme, om det ville have kunnet forhindret skyderiet i Krystalgade.

Det ved vi om sessionslogning

  • Hvad betyder sessionslogning: Det betyder, som navnet antyder, at man logger nogens session. Det vil sige, at man for eksempel logger, at nogen har talt med nogen på Skype, eller at nogen har besøgt en bestemt hjemmeside.

  • Hvad indeholder logning: Når der sessionslogges, logger man handlingen, men ikke indholdet. Det vil sige, at man logger, hvis nogen har sendt en e-mail, men man logger ikke, hvad den e-mail indeholder.

  • Hvem indsamler oplysninger: Teleselskaberne og internetudbyderne skal selv samle data, men skal kun udlevere data mod en dommerkendelse.

  • Kilde: Mads Allingstrup, tech-journalist hos DR Viden.