Politi om snap-bilister: 'Man synes, at man skal være online hele tiden'

I flere politikredse er politiet vant til at se bilister med en mobiltelefon i hånden.

Det er tirsdag morgen lidt uden for Hjørring. Den ene bil efter den anden bliver kaldt ind til siden. Kørekort, dæk og lygter bliver tjekket.

Hvad bilisterne sandsynligvis ikke ved er, at en betjent har stået på lur lidt længere nede ad vejen og holdt øje med, om de brugte en håndholdt mobiltelefon, lagde makeup eller på anden vis har været uopmærksomme bag rattet.

- Brug af mobiltelefon bag rattet spiller en helt central rolle i trafiksikkerheden, siger politiassistent ved Nordjyllands Politi Søren Panum og henviser til, at en tredjedel af alle dødsulykker skyldes uopmærksomhed.

Sammen med kollegerne er han ude på en landsdækkende kontrol mod uopmærksomme bilister.

Bilister filmer fortsat deres kørsel

For en uge siden trådte en ny lov i kraft, så det nu udover en bøde også giver et klip kørekortet, hvis man bliver taget med mobilen i hånden under kørslen.

Alligevel har DR Nyheder på få dage kunnet finde masser af eksempler på bilister, der med håndholdt mobiltelefon filmer deres kørsel og efterfølgende lægger det på det sociale medie Snapchat.

- Det kommer desværre ikke bag på os, at folk stadig bruger mobiltelefon bag rattet. Men vi håber, at de nye stramninger og vores kontroller kan være med til at sende et klart signal til borgerne om, at de skal køre bil, når de kører bil og så være på sociale medier, når de sidder hjemme i deres slåbrok, siger han.

Bilisterne vil blive ved

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi genkender viceinspektør Knud Reinholdt problematikken.

- Men det er ikke kun i vores politikreds, at man ser det. Generelt er det et udpræget problem, at man synes, at man skal være online hele tiden, når man har en mobiltelefon, siger han.

Hans erfaring fortæller ham, at man med den nye lovstramning nu og her vil se en nedgang i antallet af folk, der bruger håndholdt mobiltelefon, men at det snart ændrer sig igen.

- Over tid lever folk med den risiko, og så må de jo i yderste konsekvens acceptere en betinget frakendelse af kørekortet, som tre klip udløser, siger han.

'Træls med mobilbilister'

I Hjørring oplever Grete Hornbeck ofte mobilsnakkende bilister, når hun kører bil.

- Folk snakker i mobil, de læser i papirer og kigger på kort. Det er så vanvittigt, siger hun og bedyrer, at hun altid har sin mobil i tasken.

- Og hvis den ringer, kan jeg tage den via rattet, siger hun.

Også Annette Riis er vant til at se bilister med en mobiltelefon i hånden.

- Først overhaler jeg en bil. Der kan jeg se, at chaufføren taler i telefon. Øjeblikket efter overhaler de mig. Så overhaler jeg dem, hvorefter de overhaler mig. Og det er altså med min bil sat på fartpilot. Folk kører så dårligt, når de taler i mobiltelefon. Det er rigtigt træls, siger hun.

Politiets landsdækkende kampagne kører indtil søndag.