Politi overså afgørende oplysninger i sag om seksuelle overgreb

Tidligere dømt læge var måske ikke blevet frifundet for overgreb på endnu en patient, hvis ikke politiet havde overset afgørende oplysninger, det selv lå inde med.

Politiet overså afgørende oplysninger i sagen mod en tidligere sex-dømt læge. (© Scanpix Iris)

Sidste år blev en læge kendt skyldig af Vestre Landsret i flere gange at have misbrugt en af sine patienter seksuelt i Vamdrup ved Kolding i 2012.

Men nu viser det sig, at politiet overså, at den samme læge tidligere var anmeldt for et seksuelt overgreb af en anden kvindelig patient i Vestjylland i 2011.

- Det er rigtig træls. I bagklogskabens klare lys havde det været perfekt, hvis vi havde opdaget den anmeldelse fra 2011, siger politiinspektør ved Sydøstjyllands Politi, Steen Edeling.

I stedet samlede anmeldelsen støv i fem år, før den blev til en sag, der så kom for retten i Herning i mandags.

Her skulle netop sagens fem år på politiets hylde over henlagte sager komme til at spille en rolle for, at lægen blev frikendt.

Sager blev ikke koblet sammen

Begge sager om overgreb kunne måske ellers være kommet for retten samtidig, hvis Sydøstjyllands Politi havde opdaget sagen fra Vestjylland og kontaktet Midt- og Vestjyllands Politi, som intet anede om sagen fra Vamdrup.

Med to kvinder ved vidneskranken, der fortalte om den samme læge uafhængigt af hinanden, var sagen muligvis faldet anderledes ud for kvinden fra Vestjylland i dag.

- Hvis vi havde hørt fra Sydøstjyllands Politi om deres overgrebssag, så ville vi jo have sendt det materiale, vi havde fra vores sag ned til dem, og så kunne begge sager muligvis være endt for retten samtidig, og så kunne det måske have set anderledes ud i dag, siger anklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Iben Ernst Bøttker.

Midt- og Vestjyllands Politi genåbnede sagen fra Vestjylland i slutningen af 2015, fordi P1-dokumentaren ”Når lægen gør fortræd” koblede de to sager til den samme læge.

Fem år betyder noget

Retten i Herning frifandt mandag lægen blandt andet fordi, der var usikkerhed i en del af kvindens forklaring.

En usikkerhed som ifølge anklager Iben Ernst Bøttker kom til at fylde mere hos domsmændene, end den ville have gjort, hvis der ikke var gået fem år siden anmeldelsen.

- Tidsperspektivet er altid afgørende. Især i sager, hvor der ikke er tekniske beviser. Der er ikke nogen tvivl om, at tidsperspektivet spillede en rolle i den her sag, siger Iben Ernst Bøttker.

Sydøstjyllands Politi strammer op

Ifølge politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi Steen Edeling overså hans ansatte anmeldelsen for overgreb fra 2011, fordi den ikke fremgik af Kriminalregistret.

Oplysningen kunne politiet dog senere hen have fundet i et andet register.

Derfor vil politiinspektøren nu indskærpe, at det skal ske fremover i den slags sager.

- Jeg vil tage en snak med mine medledere om, at vi i sådanne sager, hvor det er ord mod ord, måske lige skal grave et spadestik dybere, siger Steen Edeling.

Statsadvokaten vurderer nu, om sagen fra Vildbjerg skal ankes til landsretten.

SAGEN KORT

  • Marts, 2011: Louise Kirk fra Vestjylland anmelder lægen for et seksuelt overgreb i Vildbjerg til Midt- og Vestjyllands Politi.

  • Juli, 2011: Midt- og Vestjyllands Politi henlægger sagen på grund af manglende beviser.

  • Marts, 2012: Lægen arbejder nu i lægepraksis i Vamdrup ved Kolding. Anmeldes af en anden kvinde for seksuelle overgreb.

  • Januar, 2013: Sydøstjyllands Politi sigter lægen for overgrebet i Vamdrup ved Kolding.

  • Juni, 2014: Lægen idømmes 50 dages betinget fængsel i byretten.

  • 2. november, 2015: Vestre Landsret stadfæster dommen og skærper samtidig straffen ved at fratage lægens autorisation på ubestemt tid.

  • 26. november. 2015: P1 Dokumentar sender ”Når lægen gør fortræd”, hvor bl.a. Louise Kirk og kvinden fra Vamdrup medvirker.

  • Mandag 8. august, 2016. Retten i Herning frikender lægen for overgreb mod Louise Kirk.

Facebook
Twitter