Politi ransager hos psykolog: Sigtet for seksuel udnyttelse af incestoffer

Ifølge psykologen var der tale om et "affærelignende" forhold med klienten.

Illustration: Mads Rafte Hein

Nordsjællands Politi har sigtet en psykolog for groft at have misbrugt en tidligere klients behandlingsmæssige afhængighed af ham til at skaffe sig 'andet seksuelt forhold end samleje'.

Det oplyser Nordsjællands Politi i et nyt afsnit af DR's podcastserie 'Det Perfekte Offer 2'.

Der er tale om en kvinde, der blev udsat for incest i sin barndom, og som opsøgte psykologen for blandt andet at få bearbejdet sine traumer fra barndommen.

DR afslørede i december sidste år, at Psykolognævnet i maj 2019 meldte psykologen til politiet på baggrund af en klage fra kvinden - men uden samtidig at fratage hans autorisation.

Det fik flere partier til at melde ud, at Psykolognævnet ikke burde fortsætte som tilsynsmyndighed for autoriserede psykologer.

Uddrag fra sms-korrespondance mellem kvinden og psykologen fra februar 2019, som kvinden indsender til Psykolognævnet.

Psykologs bopæl ransaget

Efter DR omtalte sagen, er kvinden blevet afhørt af politiet, og i begyndelsen af marts 2020 ransagede politiet psykologens bopæl.

Udover at sigte psykologen for groft at have misbrugt kvindens behandlingsmæssige afhængighed har Nordsjællands Politi også sigtet ham for at have krænket en anden tidligere klients blufærdighed.

I det kvindelige incestoffers oprindelige klage til Psykolognævnet, som nævnet efterfølgende sendte videre til politiet, vedhæftede kvinden en række mails og sms'er fra psykologen.

Og netop korrespondancen mellem psykologen og kvinden var en af årsagerne til, politiet valgte at ransage psykologens bopæl. Her fandt politiet 'elektroniske medier,' som nu er i gang med at blive gennemgået.

- Det er blandt andet den korrespondance, vi var ude at sikre. Det er også derfor, at de her elektroniske medier er sendt ind til en teknisk undersøgelse for at få dem udlæst, siger fungerende vicepolitiinspektør ved Nordsjællands Politi Matias Arvidsen til DR.

Uddrag fra sms-korrespondance mellem kvinden og psykologen fra februar 2019.

Østjysk psykolog udnyttede afhængighed

Socialminister Astrid Krag (S) fortæller i dag til DR, at hun og Psykolognævnets formand er blevet enige om en række tiltag, der skal sikre, at nævnet i fremtiden griber langt hurtigere ind i tilsynssager.

Ifølge Matias Arvidsen modtager Nordsjællands Politi 'ind imellem' anmeldelser, der handler om behandlere, der udnytter deres klienters afhængighed.

- Generelt ser vi meget alvorligt på de her sager på grund af det afhængighedsforhold, der kan være, hvor det - fra sag til sag - kan blive en meget mental og følelsesmæssig afhængighed for en forurettet, som jo kan være ekstrem sårbar, siger fungerende vicepolitikommissær Matias Arvidsen.

Sidste år blev en østjysk psykolog dømt i Vestre Landsret efter den samme paragraf i straffeloven som den nordsjællandske psykolog nu er sigtet efter.

Den østjyske psykolog udnyttede ifølge dommen sin kvindelige patients afhængighed til at skaffe sig 'flere samlejer og oralsex med hende' og udsatte hende i den forbindelse for ydmygende seksuel behandling, fastslog retten.

Psykolog ser frem til retssag

Da DR første gang omtalte den nye sag fra Nordsjælland, oplyste psykologen, at der ifølge ham var tale om et "affærelignende" forhold, der først fandt sted, efter behandlingen sluttede.

I dag fortæller psykologen, at han ser frem til retssagen.

- Jeg er lettet og glad for endelig at få sagen retsligt udredt, få adgang til mails og sms’er, og få lov til at forsvare og forklare mig, selvom min troværdighed og integritet som fagperson og menneske for længst er ødelagt, skriver psykologen i en mail til DR.

'I mangel af jeg kan være der mere (både pr. tlf. you know lidt ferievanskeligheder og overfor dig fysisk ;-)) kan du med fordel arbejde med korsbensøvelser (ren ud sagt knebbebevægelser med bækkenet + åndedræt + knibe), kan du forsøge at spørge dig selv, også når du onanerer, hvad du kommer til at tænke på, hvad der dukker op. Ligemeget hvad, og notere det til os.'

Mail fra psykologen, juli 2018. Mailen indgår i kvindens klage til Psykolognævnet, som DR har fået adgang til.

Psykolognævnet udtalte i juli 2019 alvorlig kritik af psykologens mailkorrespondance med kvinden.

Ifølge nævnet var formuleringerne og udtalelserne 'uprofessionelle, ubalancerede og grænseoverskridende'.

Psykologen påpegede dengang over for nævnet, at mailkorrespondancen fik klienten til at 'åbne op' på en måde, som det ikke havde været muligt for hende før, og at mailkorrespondancen derfor blev et 'metodisk scoop'.

Ifølge psykologen svarede kvinden ham ikke, hvis han var for 'professionel' i sine formuleringer, og psykologen mente også, at de mails, nævnet kritiserede, var taget ud af en sammenhæng.

Psykolognævnet valgte dog at tilsidesætte psykologens forklaringer, blandt andet fordi mailkorrespondancen ifølge nævnet 'i sin helhed' var et udtryk for, at han ikke formåede at bevare en professionel distance til sin klient, og at han 'i væsentligt omfang' tilsidesatte sine forpligtelser som autoriseret psykolog.

Efter DR første gang omtalte sagen i december 2019, fraskrev psykologen sig sin autorisation. Dermed kan han ikke længere kalde sig autoriseret psykolog, men har mulighed for at arbejde som ikke-autoriseret psykolog.

Ifølge psykologen er han stoppet helt som psykolog. DR har valgt ikke at nævne hans navn, da anklagemyndigheden endnu ikke har taget stilling til, om der skal rejses tiltale.

Facebook
Twitter