Politi straffes ikke for at vildlede Folketinget i Tibet-sagen

En stor del af sagen om magtmisbrug i Tibet-sagen var allerede forældet, da politidirektør sendte anmeldelse, oplyser klagemyndighed.

Demonstranter med Tibet-flag blev under et kinesisk statsbesøg i 2012 tilbageholdt eller afskærmet af politiet. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Ingen ansatte i Københavns Politi ser ud til at blive straffet for at have ført Folketinget bag lyset i forbindelse med Tibet-sagen.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) er næsten færdig med sin efterforskning af sagen.

Og status er, at ingen er blevet sigtet for at have misbrugt deres stilling eller for pligtforsømmelse.

- Vi har ikke fundet grundlag for at rejse sigtelse for embedsmisbrug, siger direktør i DUP Kirsten Dyrman.

Forkerte oplysninger til Justitsministeriet

Det var politidirektøren i Københavns Politi, Thorkild Fogde, der i september sidste år fik mistanke om lovovertrædelser.

Han havde opdaget, at politiet flere gange havde givet urigtige oplysninger til Justitsministeriet, der besvarede spørgsmål fra folketingsmedlemmer om politiets håndtering af kinesiske statsbesøg.

Igen og igen havde Folketinget fået at vide, at betjente ikke havde fået ordre om at fjerne tibetanske flag fra demonstranter. Men det var i strid med sandheden.

Artiklen fortsætter under dette klip, hvor du kan få Tibet-sagen forklaret på et minut og 52 sekunder.

Forældelsesfrist på to år

Den pludselige erkendelse i politiets top kom imidlertid for sent - i hvert fald i forhold til et muligt strafferetligt ansvar.

- Hvis der kunne rejses en begrundet mistanke om embedsmisbrug ved bevidst videregivelse af urigtige oplysninger, var en stor del forældet, allerede da vi modtog anmeldelsen, konstaterer Kirsten Dyrman.

De kinesiske besøg fandt sted i juni 2012, i juni 2013 og i juni 2014. I samme periode sendte politiet flere fejlagtige udtalelser til Justitsministeriet.

Straffesager om embedsmisbrug og tjenesteforsømmelse forældes, når der er gået mere end to år efter handlingen.

- Hver enkelt afgivelse af oplysninger i perioden er blevet vurderet for sig for at afklare, om der er en begrundet mistanke om forsæt til at afgive urigtige oplysninger, forklarer direktør Kirsten Dyrman.

Ingen beviser på ond vilje

Men DUP har altså ikke fundet beviser for ond vilje hos nogen - hverken politifolk eller jurister ansat i Københavns Politi.

Heller ikke de svar, der er afgivet inden for fristen på to år, har på nuværende tidspunkt givet DUP grund til at rejse sigtelse.

Alligevel er det muligt, at der gennemføres straffesager mod to politiledere.

Vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé er nemlig blevet sigtet for at lyve overfor en dommer i Københavns Byret. Det skal være sket i en retssag om politiets indgreb mod Tibet-aktivister.

Sager om falsk forklaring for retten forældes først efter fem år.

Der kan komme disciplinære reaktioner

Mens vildledningen som nævnt ikke fører til straffesager, er det til gengæld ikke udelukket, at der kommer disciplinære reaktioner.

Om nogen skal have for eksempel advarsler eller bøder, afgøres af Rigspolitiet. Normalt tages der affære, hvis DUP rejser kritik.

DUP regner med at sende en redegørelse om efterforskningen til Statsadvokaten i København i begyndelsen af det nye år.

I alt 58 personer fra politiet og flere ministerier afhøres desuden i den såkaldte Tibet-kommission.

(Foto: © Grafik: Ninni Munch Pettersson, DR Nyheder)

/ritzau/