Politi tager puma-jagt med ro: 'Hvor skulle vi lige lede?'

Flere danskere har spottet et stort kattedyr, der ligner en puma.

(© dr)

I Jylland er alle katte … en puma?

Den seneste tid har budt på en række anmeldelser fra borgere, der i naturen har mødt et stort kattedyr, som de mener ligner en puma.

Efter flere henvendelser i marts blev der stille.

I sidste uge viste det sig så tilsyneladende igen. Først for en kondiløber nord for Vejle, der så dyret krydse en sti, og efterfølgende var det en mor, hvis søn havde set et stort kattedyr ikke langt derfra, der kontaktede politiet.

Gitte Tang Lorenzen stod bag en af anmeldelserne i marts, da hun på en gåtur i skoven ved Funder Ådal på en skrænt så et stort kattedyr.

- Ører og dens kropsform passede på en kat, og den var bred og muskuløs. Det var tydeligt, at det var et vildt dyr, siger hun.

Kan blive til grin

Hun kontaktede politiet, vel vidende at den slags observationer af mange vil blive mødt med overbærende smil og mistro.

- Jeg gider ikke gøres til grin, for rigtig mange tror ikke på det, og så skal man høre på, at du skal da have briller, eller at jeg bare har set en huskat.

At det sidste skulle være tilfældet, afviser Gitte Tang Lorenzen.

- Jeg har tænkt meget over, hvad det var, men det var ikke en kat, det var den alt for stor til, siger hun.

Ikke førsteprioritet for politiet

Hos politiet tager man henvendelserne alvorligt, selvom de ikke nødvendigvis får højeste prioritet, siger Anni Kirkegaard fra Midt- og Vestjyllands Politis kommunikationsafdeling.

- Det er svært at sige noget om, hvordan vi generelt forholder os til det. Det afhænger også af, hvor troværdigt det lyder, og hvor konkret en beskrivelse der er af, hvor dyret er set.

- Men vi har mulighed for at trække på fagpersoner som zoologer eller dyrepassere fra lokale dyreparker og så videre, forklarer hun.

Hos Sydøstjyllands Politi, hvor der sidst er indløbet anmeldelser om store kattedyr, har man også sat efterforskningen i bero.

- Vi har ikke kunnet finde den. Vi har heller ikke ledt meget efter den, for hvor skulle vi lige lede efter den? Det er lidt sådan et tilfældighedsfund, sagde vagtchefen i til TV 2 Østjylland.

Håber at få et bevis

Hos Miljøstyrelsen har man fulgt med i mediernes skriverier om det mystiske dyr i Østjylland, men ved ikke mere om det huserende dyr end alle andre.

Én ting er dog sikkert.

- Hvis der er tale om en puma, så er den ikke kommet hertil selv, siger Jens Østergaard, der er funktionsleder i styrelsen.

- Man kan jo have alle mulige mærkelige dyr i fangenskab. Vi ser enkelte eksempler på, at nogen har importeret et dyr ulovligt. Det kunne nogen finde på med en puma, og derfor kan vi heller ikke afvise, at der er tale om en puma, fortsætter han.

Gitte Tang Lorenzen må leve med, at hun måske aldrig får svar på, hvad det var for et dyr, hun så den dag i Funder Ådal.

- Det er meget rart, at der er flere, der har anmeldt, at de har set noget, for det øger da validiteten, selvom der selvfølgelig er en risiko for, at folk bliver revet med og ser ting, når der pludselig begynder at gå rygter.

- Men jeg håber næsten, at den bliver kørt ned, så vi kan få et endegyldigt bevis for, hvad det er. Eller i hvert fald at man bare finder en tot hår, der kan tages en prøve af, siger hun.

Løven på Fyn

Historien om den omvandrende løve på Fyn viste sig at være en and. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I 1995 kontaktede flere borgere i byen Frørup på Fyn politiet og fortalte, at de havde set en løve, der gik omkring.

Det lokale politi opfordrede folk til at passe på deres børn, da man ikke vidste, om den var farlig.

Løven blev aldrig fundet, og da TV 2 Fyn 20 år senere fulgte op på historien, stod det klart, at der nok aldrig havde været en løve på besøg i landsbyen.

- Det kan godt have været en los. Den kan jo vandre fra Tyskland, og man har fundet spor efter los i Sønderjylland. Så det kan have været mange ting, men vi manglede i hvert fald ikke en løve på det tidspunkt, sagde en zoolog fra Odense Zoo.

En udmagret los

Det var formentlig en tam los, der var stukket af, der skabte røre i Nordsjælland. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I Hillerød og Allerød skræmte en løsgående los i 1998 en række beboere, der søgte hjælp hos politiet. Dyret, der var 60 centimeter højt og 1,3 meter langt endte sine dage i et hønsehus, skudt af ejeren.

Den viste sig at være ekstremt udmagret, fordi den formentlig var undsluppet fra fangenskab og derfor ikke kunne klare sig i naturen.

- Vi begravede den bag en lade i en sort plastiksæk. Et stille farvel til et dyr, der havde skabt meget furore i Nordsjælland, sagde en repræsentant fra Dyrenes Beskyttelse om dyrets endeligt.

En veludrustet los

En vild los på spil i Sverige, hvor det store kattedyr lever. (Foto: ANNA JONSSON © Scanpix)

I Stenderup Skovene syd for Kolding huserede en los formentlig i årene omkring årtusindskiftet. Den klarede sig i modsætning til sin artsfælle i Nordsjælland glimrende og kunne nedlægge råvildt.

Den blev ikke mindst berømt, fordi den om foråret, når det var løbetid, søgte ud i villakvartererne, hvor den nærmest voldtog de meget mindre huskatte.

- Huskattene er jo kun en femtedel af lossens størrelse og bliver derfor efterladt ilde tilredte, forklarede en vildtkonsulent til Berlingske.

Fantom-pumaen i Sønderjylland

Avisudklip fra 1980'erne med historier om den flygtige puma. (© DR / Dus med dyrene)

I i årevis i 1970'erne og 1980'erne dukkede der vedholdende øjenvidneberetninger op om et pumalignende dyr, der vandrede omkring i det sønderjyske.

Historien om spøgelsespumaen dannede i 1983 rammen om en udsendelse af 'Dus med dyrene', hvor Povl Thomsen undersøgte sagen nærmere.

Der blev aldrig fundet et afgørende bevis for pumaens eksistens.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk