Politi: Tyveri og misbrug af Facebook-billeder er lovligt

Politiet kan intet gøre, når flere tusinde danskere hvert år får misbrugt deres billeder og private oplysninger på eksempelvis falske datingprofiler på nettet. For det er ikke ulovligt.

Luk din Facebook. Ellers risikerer du, at nogen stjæler dine billeder, dit navn, dine oplysninger og misbruger dem i dit navn - uden hverken du eller politiet kan gøre noget ved det.

Forestil dig, at du åbner et datingsite for første gang - men pludselig finder ud af, at dit navn, din fødselsdato, din adresse og dit billede allerede pryder en profil på sitet.

Netop dette sker for flere tusinde danskere hvert eneste år, der oplever at andre stjæler og misbruger deres private oplysninger fra hjemmesider som Facebook, LinkedIn og Instagram til at oprette falske profiler på nettet.

- Vi ser rigtig mange sager på dette område, hvor ens identitet bliver misbrugt, siger leder af Rigspolitiets afdeling mod it-kriminalitet, Johhny Lundberg, til DR Nyheder.

Politiet kan intet gøre

I alt oplever 46.900 danskere hvert år at blive frarøvet deres identitet på nettet, og politiet bruger store ressourcer på at fange de tyve, der begår bedrageri og økonomisk svindel på nettet.

Men i langt de fleste tilfælde - hvor nogen stjæler billeder eller private oplysninger på eksempelvis en facebookprofil - kan politiet intet gøre.

- For at politiet kan gøre noget, så kræver det, at det er ulovligt. Og mange af de ting, vi taler om her, som man bredt kan kalde chikane, er der ikke lovgivning imod, siger Johhny Lundberg.

Han anerkender, at antallet af identitetstyverier fra offentlige hjemmesider er et stort og omfattende problem og kan virke ubehageligt for den enkelte.

- Det kommer jo meget tæt på, når andre overtager billeder fra ens facebookprofil og lægger over på en datingprofil, så man får nogle henvendelser, siger han.

Gør dine profiler private

Alligevel er politiet for det meste magtesløse. I stedet opfodrer de til, at man tænker over, hvilke private oplysninger og billeder man vælger at gøre offentlige på nettet.

- Vær opmærksom på, hvad du efterlader af spor derude. Det, du har tilgængeligt online, kan misbruges af andre, siger Johhny Lundberg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter