Politi undersøger dansk firmas rolle i sag om jetbrændstof til Syrien

Virksomheden Dan-Bunkering er indblandet i sag om brud på EU-forbud.

Dan-Bunkering er en del af Bunker Holding under koncernen United Shipping & Trading Company (USTC). Det er Torben Østergaard-Nielsen (på billedet), som ejer USTC. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Fyns Politi har fået en anmeldelse om, at den danske virksomhed Dan-Bunkering kan have begået brud på EU's sanktioner mod Syrien.

Det bekræfter Fyns Politi over for DR.

- Vi er i gang med at undersøge sagen. Den er meget kompleks, oplyser politiinspektør Johnny Schou, der leder Fyns Politis Efterforskningscenter.

Politiinspektøren ønsker ikke at oplyse, hvornår anmeldelsen er indgået eller give yderligere oplysninger.

Flere af hinanden uafhængige myndighedskilder siger til DR, at sagen handler om brud på EU's forbud mod at eksportere, sælge, levere eller overføre jetbrændstof til brug i Syrien.

30.000 ton brændstof til Syrien

Dan-Bunkering er ifølge DRs oplysninger indblandet i en sag om leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof for over 100 millioner kroner til det borgerkrigsramte Syrien i 2016 og 2017.

Noget, flere eksperter vurderer, er i strid med EU's sanktioner.

DR har kortlagt sagen ved at sammenholde amerikanske retsdokumenter med fortrolige oplysninger hos danske myndigheder og centrale kilder.

Jetbrændstoffet blev ifølge oplysningerne bestilt af et russisk firma, som repræsenterer det russiske militær, og leveret til russiske tankskibe, der derefter sejlede det til Syrien.

Ruslands udenrigsministerium har udtalt, at det russiske firma har leveret jetbrændstof til russiske kampfly Syrien.

Anmeldt af Erhvervsstyrelsen

Flere kilder oplyser uafhængigt af hinanden til DR, at det er Erhvervsstyrelsen, der har anmeldt Dan-Bunkering for brud på EU-sanktioner.

Anmeldelsen er indgivet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Erhvervsstyrelsen er den myndighed, der herhjemme fører kontrol med eksport, og den har herunder til opgave at holde øje med EU's sanktioner.

Kun én gang i de seneste fem år har Erhvervsstyrelsen anmeldt en virksomhed til SØIK for mulige brud på EU-sanktioner. Det fremgår af en aktindsigt, DR har fået fra Erhvervsstyrelsen.

Erhvervsstyrelsen har ingen kommentarer til sagen. Og Fyns Politi har ikke ønsket at oplyse, om den anmeldelse, de har fået, er indgivet af Erhvervsstyrelsen via SØIK.

Dan-Bunkering afviser brud på EU-regler

Dan-Bunkering er en del af Bunker Holding under koncernen United Shipping & Trading Company (USTC).

Bunker Holding har i en mail til DR 1. april skrevet, at:

- Dan-Bunkering ikke [er] genstand for juridiske undersøgelser hverken i Danmark eller i andre lande.

DR har foreholdt Dan-Bunkering, at Fyns Politi selv oplyser, at de har modtaget en anmeldelse og undersøger sagen. Til det har virksomhedens advokat svaret, at:

- Dan-Bunkering ikke er sigtet i nogle af de forhold, som [DR] omtaler, og det er derfor vanskeligt at forestille sig, at der skulle versere en sag hos politiet.

I en mail sendt den 10. april 2019 til DR afviser virksomhedens advokat Peter Appel fra firmaet Gorissen Federspiel, at Dan-Bunkering har handlet i strid med EU’s regler. Han skriver, at Dan-Bunkering aldrig har leveret jetbrændstof til Syrien eller til en kunde, der er omfattet af EU’s sanktionsregler:

- Det kan således oplyses, at Dan-Bunkering aldrig har leveret brændstof til Syrien. At Dan-Bunkering ikke har handlet i strid med EU-reglerne. At Dan-Bunkering ikke har leveret brændstof til en kunde, der er omfattet af EU’s sanktionsregler.

Dan-Bunkering har trods gentagne forespørgsler gennem flere uger ikke svaret på DR’s spørgsmål om, hvorvidt virksomheden har været involveret i leverancer af jetbrændstof, der er anvendt i Syrien og fragtet til landet via overførsler til russiske tankskibe.

De amerikanske retsdokumenter omhandler overtrædelse af USA's økonomiske sanktioner mod Syrien. Tre syrere og fem russere er anklaget i sagen i USA, herunder flere ansatte hos Dan-Bunkerings russiske forretningspartner. Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i USA eller Danmark.