Politi undersøger nyttehaver efter sag om forgiftet familie

Familien kan have fået fødevarer fra stederne, oplyser vicepolitiinspektør.

Politiet kan endnu ikke oplyse, hvilken relation flygtningefamilien har til nyttehaverne. (Foto: Alex Berg)

Der er en mulighed for, at de 11 familiemedlemmer, der i går blev indlagt med alvorlige forgiftningssymptomer, har fået fødevarer fra nyttehaver i Haslev.

Derfor har politiet i går afspærret en række haver på Bækvej og er i gang med undersøgelser på stedet.

Det fortæller Søren Ravn-Nielsen, der er vicepolitiinspektør ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

- Undersøgelserne er fortsat i gang, og det er et led i at klarlægge, hvad der eventuelt kan være brugt til madlavning eller andre ting. Der er en mulighed for, at det er nogle steder, hvor der kan være leveret fødevarer fra, og derfor er området en del af undersøgelsen. Det er det tætteste, jeg kan komme på det, siger han.

Vicepolitiinspektøren kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, hvilken relation familien har til nyttehaverne. Han kan heller ikke fortælle, om politiet er kommet nærmere en årsag til, hvorfor 11 af familiens 12 medlemmer i går fik alvorlige forgiftningssymptomer, og to børn døde.

- Vi er i gang med afhøringer og undersøgelser af steder, som familien har haft adgang til, i håb om, at det kan give os svar på, hvad der er baggrunden for denne ulykkelige hændelse, siger Søren Ravn-Nielsen.

Det er endnu uklart, hvordan de ni medlemmer, der stadig er indlagt på Rigshospitalet, har det. Hverken politi eller hospital kan udtale sig om det.

- Vi håber at kunne sige noget nærmere om deres tilstand i løbet af eftermiddagen, siger vicepolitiinspektøren.

Symptomer på svampeforgiftning

Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har også været inde over sagen. Overlæge Niels Ebbehøj sagde i går til DR Nyheder, at nogle af børnene havde symptomer på, at de havde spist grøn eller hvid fluesvamp.

Ifølge politiet er det for tidligt at sige, om der er tale om svampeforgiftning, men det er en af de teorier, man arbejder ud fra, fordi familiemedlemmernes symptomer var opkast, diarré og leverskader.

Niels Ebbehøj oplyste i går, at en hel grøn fluesvamp er en dødelig dosis for en voksen, og at børn er mere følsomme over for svampe.

- En bid kan være nok til, at man får symptomer. De første tegn er opkast og diarré. Efterfølgende kan der via målinger ses, om der er tegn på leverskader, sagde han.

Familien, der har rødder i Congo, blev i første omgang indlagt på fire forskellige hospitaler på Sjælland. Fem børn – som alle på det tidspunkt var alvorligt syge – blev bragt til Rigshospitalet, hvor to af dem altså mistede livet senere på dagen.

Kommune klar med hjælp til familien

Faxe Kommune er gået ind i sagen og står klar med krisehjælp, lige så snart de forskellige familiemedlemmer bliver udskrevet.

- Vi har stillet et beredskab klar, der kan tage sig af de forskellige familiemedlemmer, efterhånden som de bliver udskrevet fra hospitalerne, så vi er sikre på, at der bliver taget hånd om dem bedst muligt. Det er det, det handler om, siger Knud Erik Hansen, borgmester i Faxe Kommune.

Det indebærer både krisehjælp og en midlertidig bolig, fordi politiet stadig laver undersøgelser i familiens hjem på flygtningecentret i Haslev, oplyser borgmesteren.