Politibetjent stjal dankort fra kollegerne og oddsede pengene væk

Anklagemyndigheden kalder det 'et tillidsbrud ud over alle grænser'. Eksbetjenten idømmes tre måneders betinget fængsel.

(Foto: Grafik: Morten Foged Christensen)

Ludomanien og desperationen drev tilbage i 2019 en politibetjent til at stjæle fra kolleger og en anholdt for at finde penge til at spille for.

Det fortalte en nu 30-årig mand, der i dag blev idømt tre måneders betinget fængsel ved Retten på Frederiksberg.

Manden erkendte samtlige anklager og forklarede, at han havde et voldsomt spilleproblem, som fik ham til blandt andet at stjæle seks kollegers dankort fra omklædningsrummet på Politistation Bellahøj, der ligger i Københavns Nordvestkvarter.

Herefter kørte han ned på en nærliggende kiosk og oddsede for pengene.

- Jeg tog kortene, fordi jeg havde en meget stærk afhængighed. Jeg var ludoman. Jeg var så langt ude, at det midt i min desperation var det logiske at gøre.

Samlet stjal manden, der arbejdede for Københavns Politi, over 5.000 kroner. Foruden dankortene stjal han 1.000 kroner fra en anholdt person på politistationen.

- Jeg var selvmordstruet og helt ude på kanten. Jeg kunne ikke se en vej ud af det. Jeg troede, jeg skulle spille mig ud af det, men det var jo bare at grave hullet dybere, fortalte manden.

Begyndte inden han var teenager

Den 30-årige mand svarede beredvilligt på både anklagerens, dommerens og sin forsvarers spørgsmål. Han forklarede, at han hele sit liv har været interesseret i sport og særdeleshed fodbold.

Interessen smittede også af på sportsbetting, og allerede som 12-årig begyndte han at oddse i kiosker og supermarkeder.

- Jeg spillede hele vejen gennem teenageårene, og det begynder at gå rigtig galt.

Som 18-årig stak det helt af.

- Jeg får min børneopsparing på 70.000 kroner. Som en spirende ludoman som mig, var det benzin på bålet. Derfra er der ti år med ludomani.

Han forklarede, at opsparingen holdt i et til to år. Han prøvede at skjule sin afhængighed, men hans forældre opdagede det. Flere gange får han professionel hjælp, men hver gang faldt han i. Sideløbende begynder han på Politiskolen og uddanner sig om betjent.

Et arbejde han var glad for, men glæden kunne ikke dæmme op for hans ludomani, forklarede han.

'Et tillidsbrud ud over alle grænser'

Tyveriet fandt sted over knap to uger. Eksbetjenten blev anholdt 29. september 2019, da kolleger begyndte at fatte mistanke.

Som altid, når politifolk er mistænkt for at bryde loven, har sagen været efterforsket ved Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Sagen har trukket ud, blandt andet på grund af coronaepidemien og de store sagspukler ved retsvæsenet.

Ifølge specialanklager Jette Malberg hører det til sjældenhederne, at anklagemyndigheden behandler sager, hvor politifolk er anklaget for tyveri. Og især på selve arbejdspladsen.

Hun krævede en ubetinget fængselsstraf på tre til fire måneders fængsel. Blandt andet lagde Jette Malberg vægt på, at der er tale om relativt mange forhold, og at der har været en vis systematik i hans fremgangsmetode.

- Det er et tillidsbrud ud over alle grænser, at man ikke kan have sine ejendele i garderoben. Man må forestille sig, hvordan det har været at gå på arbejde i den periode. Det har jo skabt utrolig dårlig stemning og mistillid blandt kollegerne. Det er noget, der taler i en skærpende retning.

Siden tyverierne har manden ifølge eget udsagn ikke spillet. Han søgte hjælp og arbejder i dag selv som ansat som ludomanibehandler på et behandlingssted. Netop derfor krævede hans forsvarer, advokat Lene Østerberg, at straffen skulle gøres betinget.

- Min klient er godt klar over, at det er en utrolig trist sag. Han har forklaret om problematikkerne omkring hans psykiske tilstand og ludomani. Han har virkelig taget sig af problematikkerne og er på nuværende tidspunkt ude af sit misbrug og arbejder for at hjælpe andre misbrugere, sagde hun.

I afgørelsen sagde dommeren, at det var "meget alvorligt", at der blandt andet var blevet stjålet fra en arrestant. Derudover lagde retten vægt på, at der er gået tre år siden kriminaliteten, og han har gode personlige forhold.

- Dine personlige forhold bevirker, at jeg ikke finder det fornødent med en ubetinget fængselsstraf, lød det fra dommeren.

Manden modtog den betingede fængselsstraf på tre måneder med lettelse. Anklagemyndigheden har nu to uger til at tygge på, om vil anke afgørelsen til Østre Landsret.