Politidirektør under forhør i Tibet-sagen: Der er noget galt med systemet

Tre politichefer i dansk politi giver i dag forklaring i Tibet-kommissionen.

Politidirektør Thorkild Fogde ankommer til retten og bliver afhørt af Tibetkommisionen, (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Der er noget galt med systemet, når en ordre hos politiet først ser offentlighedens lys efter tre år.

Sådan lyder det fra Københavns politidirektør, Thorkild Fogde. I dag afgiver han forklaring i Tibet-kommissionen.

Her beklager han flere gange sagen, hvor en række demonstranter ved officielle besøg fra Kina i 2012-2014 fik frataget deres tibetanske flag.

I efteråret 2015 kom det frem, at der i Københavns Politi lå en ordre om, at politiet i 2012 skulle skærme den kinesiske præsident for demonstranter.

- Jeg tror, at der kan gøres noget her. Måske er det forkert at have klagesager fordelt på forskellige myndigheder. Måske skal en myndighed på et tidligere tidspunkt have mulighed for et overblik tidligere i sagen, siger Thorkild Foged.

Bemærkningen falder til allersidst i forhøret af politidirektøren. Her bliver han spurgt af kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen, om han har yderligere bemærkninger til sagen.

- I en situation, hvor der er betydeligt politisk pres og bevågenhed i medierne, hvordan kan der så gå tre år, før det kommer frem? En af de ting, der er værd at overveje, er, at vores klagesystem er lidt for fragmenteret. Politiklagemyndigheden er inde over, Rigspolitiet er inde over og landsretten er inde over, siger Thorkild Fogde med henvisning til, at en række Tibet-demonstranter blandt andet havde valgt at køre en civil retssag mod Københavns Politi, uden at det hverken i byretten eller i landsretten kom frem, at der i en såkaldt operationsbefaling stod, at politiet skulle skærme præsidenten for demonstranter.

Gik straks til Rigspolitichefen

Thorkild Fogde var ikke politidirektør i København under det mest omtalte kinesiske besøg i 2012, her sad han i Rigspolitiet.

I efteråret 2015 fandt medarbejdere i Københavns Politi ud af, at der af operationsbefalingen fra 2012-besøget stod beskrevet, at demonstranter ikke måtte kunne ses fra den kinesiske kortege.

I Tibet-kommissionen har en lang række ledende medarbejdere i Københavns Politi forklaret, at de var særdeles overraskede over at blive bekendt med netop denne formulering.

Samtidig har en række af de politifolk, der i 2012 var på gaden under Kina-besøget, forklaret, at det også fremgik af mundtlige ordre på dagen, at politiet blandt andet skulle køre politibusser ind foran Tibet-demonstranter, så de ikke kunne blive set af præsidenten.

Thorkild Fogde forklarer i dag i Tibet-kommissionen, at da han bliver bekendt med operationsbefalingen i efteråret 2015 straks går til Politiets Uafhængige Politiklagemyndighed samt politiets øverste chef, Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Facebook
Twitter