Politidirektører: Drop ordet ghetto

Ord som "ghetto" og "parallelsamfund" er med til at forværre problemerne, mener Københavns politidirektør, Johan Reimann. Han får opbakning fra kollegerne i Århus og Odense.

Ghetto er et ord, der skræmmer de ressourcestærke væk fra de udsatte boligområder, mener Københavns politidirektør, Johan Reimann. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Problemerne i landets udsatte boligområder bliver kun værre af, at politikerne og medierne bruger ord som "ghetto", "parallelsamfund" og "generobring" af områderne.

Sådan lyder reaktionen fra Københavns Politidirektør, Johan Reimann, oven på de sidste dages debat om de sociale boligområder.

- Det, jeg advarer imod, er den italesættelse af nogle byområder, som ganske vist har store problemer. For det vil gøre, at ressourcestærke personer enten ikke vil slå sig ned der, eller flytter derfra. For hvem har lyst til at sidde ved middagsbordet i et selskab og sige, at man bor i en ghetto? spørger han.

Lige nu taler man næsten udelukkende om et integrationsproblem, og det er i langt højere grad et socialt problem, siger han.

- Grundproblemerne er relativt lav indkomst, høj arbejdsløshed og en overrepræsentation af dårligt fungerende familier.

Opbakning fra Fyn og Jylland

Johan Reimann mener samtidig, at når politikerne taler om en øget politiindsats i områderne, så løser det ikke problemerne. Og politidirektøren får opbakning fra sin kollega på Fyn, Poul Løhde.

- Jeg forstår godt, at der er politisk opmærksomhed om problemerne, for nogle af boligområderne ser rigtig grimme ud. Man skal tale om tingene, som de er, men nu lyder det nærmest, som om vi skal til at sanere området, siger Poul Løhde.

Også hos Østjyllands Politi oplever man en politisk retorik, som gavner meget lidt, mener politidirektør Jørgen Illum.

- I den senere tid har vi gentagne gange hørt orden parallelsamfund, som skulle være en karakteristik af Gellerup. Jeg synes, det er problematisk at bruge sådan et ord. Der er også brugt vendinger om, at politiet skal erobre området tilbage fra lovløse tilstande. Det er alt sammen efter min mening med til at give et billede af situationen, som i høj grad er forkert, siger han.

R: Retorikkampen er tabt

Både Venstre, Socialdemokraterne og De Radikale afviser politidirektørernes kritik af sprogbrugen.

- Ghetto er et godt og veldefineret begreb, som jeg tror, at vi alle sammen kender og har en fornemmelse af, hvad som dækker over. Hvis vi begynder at tale om al muligt andet, så ved folk bare ikke, hvad vi i realiteten taler om, siger integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) til Ritzau.

Slaget om retorikken er tabt, mener De Radikales integrationsordfører, Morten Østergaard.

- I folkemunde hedder det jo ikke andet end ghetto, så det er lidt af en kamp mod vindmøller, siger han.

Uenighed om politiindsats

Men når det kommer til Johan Reimanns kritik af kravet om den øgede politiindsats, er de to politikere uenige.

- Vi er nødt til at sige, at når vi er kommet derhen, hvor politiet ikke kan patruljere i visse ghettoområder, så forstår jeg simpelthen ikke, at politidirektøren ikke kan se, at det er ravruskende galt, siger Henrik Dam Kristensen.

Men politiet bliver i forvejen styret rigeligt at politikerne, der blandt andet har krævet særlige bandeenheder, mener Morten Østergaard. I stedet er der brug for langsigtede løsninger.

- Selvfølgelig skal politiet og brandvæsnet kunne komme ind de steder, og selvfølgelig skal de ikke blive mødt af stenkast og afbrændinger, men lad os nu gå til årsagerne. Lad os skabe den sociale fremgang i de områder, så vi ikke blot laver symptombehandling, siger Morten Østergaard.