Politiet advarer andre bander mod at udnytte LTF-forbud

Politiet sikrer landet over, at LTF's medlemmer holder sig fra banden.

Chefanklager ved Københavns Politi Ida Sørensen og politiinspektør i Rigspolitiet Michael Kjeldgaard ved pressemødet om LTF-forbuddet tidligere i dag.

Politi landet over vil slå hårdt ned på bandemedlemmer fra Loyal to Familia, hvis de overtræder det nye forbud mod LTF, som træder i kraft i dag.

Det siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør i Rigspolitiet.

- Rigspolitiet har i dag aktiveret en national operationsplan, der glæder for hele dansk politi. Den operationsplan har til formål gennem en offensiv, koordineret politiindsats for at forhindre LTF i at videreføre deres forening, siger han.

Advarer andre om at fiske i rørte vande

Samtidig advarer politiinspektøren andre bander eller rockergrupper om at udnytte forbuddet mod LTF.

- Skulle andre rocker- eller bandegrupperinger føle sig fristet til at fiske i rørte vande i forbindelse med forbuddet, så vil jeg gerne advare mod det. At tro, at man har fået lettere spil i forbindelse med forbuddet vil være en fejl, siger Michael Kjeldgaard.

Han understreger, at politiet stadig tager organiseret kriminalitet meget alvorligt, og at rockerne og banderne fortsat vil blive overvåget.

- Det tryk, som dansk politi har lagt efterforskningsmæssig mod banderne herunder LTF, er uændret. Det her handler mere om, at komme ud og vise, at man ikke længere tolererer, at de manifesterer sig i det offentlige rum, siger han.

Forbud skal sikre tryghed

Det er Københavns Politi, som har besluttet at forbyde banden administrativt i hele landet fra i dag, fordi politiet mener, at LTF er en forening, som har en voldelig og kriminel adfærd.

- Vi er ikke i tvivl om, at de samfundsskadende og utryghedsskabende adfærd, som foreningen LTF har, vil blive formindsket med det her forbud, siger Michael Kjeldgaard.

Forbuddet kommer, efter at banden de seneste år har været involveret i flere bandekonflikter rundt om i landet.

Blandt andet blev tre personer skuddræbt i forbindelse med en bandekonflikt i København sidste år. Her lå LTF fra Indre Nørrebro i voldelig konflikt med banden Brothas fra Ydre Nørrebro.

Det midlertidige forbud skal gælde, indtil en kommende retssag mod LTF er overstået ved de danske domstole.

Retssagen skal afgøre, om LTF er en voldelig forening og dermed kan opløses, som grundloven giver mulighed for, selvom det står enhver frit for at danne foreninger i Danmark.

Det kan tage år at få sådan en sag gennem hele retssystemet, mener LTF's advokat, Michael Juul Eriksen. Derfor har han i dag klaget over det midlertidige forbud. Den klage skal Rigsadvokaten nu se nærmere på.

Politiet vil være offensivt til stede

Konkret betyder det nye forbud, at det blandt andet nu er forbudt for at bære bluser og kasketter med LTF-logoer foran retten, som det er sket tidligere.

Samtidig vil det være ulovligt at rekruttere nye medlemmer til banden.

En overtrædelse af forbuddet kan give op til to års fængsel.

Betjente og et medlem af Loyal to Familia foran Københavns Byret i oktober 2017. (Foto: Scanpix danmark stf © Scanpix)

Det er de enkelte politikredse, som skal sikre, at LTF-medlemmer bliver sigtet, anholdt og retsforfulgt, hvis de viderefører LTF som forening på trods af forbuddet.

- Politiet vil offensivt være til stede de steder, hvor der er mulighed for, at foreningen videreføres, udtaler Michael Kjeldgaard.

Han fortæller, at Rigspolitiet har sendt en omfattende vejledning ud til politikredsene om, hvordan forbuddet skal håndhæves.

LTF-advokat: Forbuddet vil blive overholdt

Men det er da ikke sikkert, at politiet får travlt.

LTF-advokat Michael Juul Eriksen har forstået, at banden vil overholde forbuddet, hvis det ender med at stå ved magt, når Rigsadvokaten har behandlet hans klage.

Har du drøftet med din klient, at der ikke længere kan bæres trøjer med LTF-logo, og at de ikke længere kan samles i bestemte områder?

- Min fornemmelse er klart, at hvis resultatet bliver, at der skal være et foreløbigt forbud, mens retssagen kører, så vil man også overholde det, siger han og tilføjer:

- Hvis ikke man gør det, er jeg sikker på, at politiet står meget klar til at slå ned på det, men det er min opfattelse, at man vil overholde det.

Tidligere forsøg på forbud er faldet til jorden

  • I 1998 undersøgte Rigsadvokaten muligheden for at forbyde rockergrupperne Hells Angels og Bandidos, men konkluderede, at en retssag mod rockergrupperne formentlig ikke ville ende med et forbud.

  • I både 2004 og 2008 konkluderede Rigsadvokaten i en anden undersøgelse, at den muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrir ikke umiddelbart kunne opløses, hvis der blev rejst en sag.

  • Senest i 2010 afviste Rigsadvokaten at igangsætte en større undersøgelse for at finde ud af, om visse bande- og rockergrupper som Hells Angels og dens støtteklub AK81 kunne opløses. Argumentet var blandt andet, at det ville besværliggøre politiets efterforskning.

Facebook
Twitter