Politiet advarer: Det er højtid for direktørsnyd i julen

En særlig form for snyd er stigende i juletiden, når direktøren tager på ferie, lyder det fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Når der er ekstraordinært travlt i for eksempel bogholderiet, kan kriminelle forsøge at bedrage virksomheden for store beløb via internettet. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I mange virksomheder har bogholderiet i øjeblikket travlt med at få betalt og afsluttet årets sidste regninger og fakturaer.

Mens mange direktører tjekker ud og holder juleferie, holder it-kriminelle et vågent øje med muligheden for at lave direktørsnyd.

Gode råd mod direktørsnyd
  • Indfør et dobbelt kontrolsystem når virksomheden godkender fakturaer og betalinger.
  • Besvarer du en mail fra en person, der beder dig om at overføre penge, så tjek at ”besvar-adressen” er den samme som afsender-adressen i den mail, du modtog.
  • Ved den mindste tvivl, ring altid til chefen. Og aftal på forhånd, at chefen selv ringer og bekræfter, at det haster med at overføre store beløb.
  • Overvej hvilke oplysninger der lægger på hjemmesiden. Det er ofte her, svindlerne får deres informationer.
  • Hold jeres IT-sikkerhedssystemer opdaterede.

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om, at it-kriminelle kan hacke sig ind i firmaers it- eller mailsystem og på den måde sende troværdige og falske instrukser i direktørens navn.

I værste tilfælde ender det med, at bogholderiet overfører store beløber via nettet til kriminelle, fordi det ser ud som om, at ordren kommer fra direktøren.

- I travle perioder, som her op til julen og i juleferien, kan der nemt snige sig en regning ind, der ellers ikke skulle være betalt. En regning der er sendt decideret for at snyde virksomheden, siger Christian Østergaard, specialkonsulent fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

- Det gælder især virksomheder, der ikke har ordentligt styr på de systemer, der bruges til at betale regninger med, tilføjer han.

Nemt at blive narret

Direktørsnyd bliver også kaldt for CEO-fraud, og politiet i Syd- og Sønderjylland vurderer, at det er en stigende form for kriminalitet.

- Det er nemt at blive narret, fordi de kriminelle er gode til at efterligne form og indhold i mailen, så det virker som om, at der er tale om en akut opgave. På den måde kan medarbejdere nemt tro, at instruksen er god nok, siger han til DR Nyheder.

Hvis man oplever eller har mistanke om snyd, så er det vigtigt at melde det til politiet, understreger Christian Østergaard.

- Vi vil rigtig gerne have, at i anmelder det. Så vi har mulighed for at rådgive, efterforske sagerne og fange skiderikkerne, siger han.