Politiet advarer: Kilometerlange køer ved Øresundsbroen kan gentage sig næste weekend

I går holdt bilister i kø i timevis for at komme over grænsen fra Sverige til Danmark.

Det kan også blive en langvarig affære at komme hjem fra Sverige efter pinsen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Man skulle væbne sig med tålmodighed, hvis man i går aftes tog turen over Øresundsbroen for at komme hjem til Danmark.

Fra ved 17-tiden var der nemlig så mange biler i kø, at nogle bilister ventede op mod to timer for at komme til Danmark.

Det skyldtes den midlertidige indrejsekontrol ved grænsen, hvor politiet skal sikre, at alle, der rejser ind i Danmark, har et "anerkendelsesværdigt formål" med at rejse ind.

Og scenariet kan meget vel gentage sig i næste weekend, lyder det fra Jens Jespersen, der er ledende politiinspektør i Københavns Politi. Næste weekend er det nemlig pinse, hvilket giver en ekstra fridag at tage på en kort ferie i.

- Vi kan sagtens forestille os, at det sker igen i forbindelse med pinsen. Derfor er vi også i dialog med øresundsforbindelsen, og så må vi i fællesskab finde ud af, hvordan vi bedre informerer i forhold til at vælge andre rejseformer eller andre tidspunkter at rejse på, siger han.

Smuttur til Sverige eller Bornholm

Hans gæt er, at de lange køer i går primært skyldtes danskere, der havde benyttet Kristi himmelfartsdagene til en smuttur til Sverige eller Bornholm.

- Vi tog os ikke lige tid til at interviewe dem hver for sig om, hvor de har været. Men vores bedste gæt er, at det skyldes ferietrafikken.

- I en sammenlignelig tidsperiode sidste søndag havde vi 3.400 køretøjer, mens vi i går havde cirka 9.000. Så det er en massiv mertrafik, siger Jens Jespersen.

Politiet måtte i går sende ekstra mandskab til paskontrollen på Øresund, hvor bilister holdt i kilometerlang kø (privatfoto).

Politiet vil altså råde folk til at vælge andre transportformer eller at krydse grænsen på andre tidspunkter end ved udgangen af en ferieperiode, hvis man har mulighed for det.

For det bliver ikke muligt at skrue op for politiets kapacitet ved grænsekontrollen, der foretages på øen Peberholmen.

- Vi kan maksimalt bruge seks spor på Peberholmen, og det havde vi kørende det meste af dagen i går. Alligevel var der op til seks kilometer kø.

Og det bliver heller ikke muligt for betjentene at sætte tempoet op, siger Jens Jespersen.

- Vi er pålagt at kontrollere på individniveau, at de mennesker, der kommer ind, har et anerkendelsesværdigt formål. Det betyder, at vi skal have fat i hver enkelt person. Det tager altså bare tid, så der er nok desværre ikke så meget at gøre ved det.

- Så længe vi har individbaseret kontrol, så vil de her situationer opstå, siger han.

Morgen-kø i dag

Også her til morgen har der været kø ved grænseovergangen. Ifølge Martin Døj, der er trafikleder ved Øresundsbroen, var der i løbet af morgenen op mod 3,5 kilometer kø.

Det gav en ventetid på op mod en halv time.

Ifølge Martin Døj var der dog formentlig ikke tale om feriegæster her til morgen, men derimod pendlere, der skulle på arbejde i Danmark.

- Der er unormalt meget kø her til morgen. Vi har selvfølgelig tidligere haft lidt kø med grænsekontrol og pendlere, men ikke af de her dimensioner. Det skyldes nok, at samfundet åbnes mere og mere, og så er der flere, der skal på arbejde i Danmark, siger han.

Ifølge Jens Jespersen fra Københavns Politi var det i går første gang, at den midlertidige corona-indrejsekontrol har givet så massive problemer ved grænsen til Sverige.

Facebook
Twitter