Politiet advarer mod gabestok på sociale medier efter pædofiliopslag

Efter flere sager advarer politiet mod at fælde dom, før fakta er på plads.

En sag fra Nakskov om en mand, der er anmeldt for at have begået et seksuelt overgreb på en mindreårig pige, bliver lige nu delt og kommenteret hyppigt på de sociale medier.

Sagen har fået Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi til at udsende en pressemeddelelse, hvor de opfordrer folk til at forholde sig i ro.

- Dels ser vi i forhold til opslaget og kommentarerne, at der bliver fældet meget hurtig dom i den her sag i offentligheden. Og det er alene på baggrund af en beskrivelse fra den ene side af sagen, siger politidirektør Lene Frank til DR Nyheder.

Baggrunden er, at politiet lørdag blev kontaktet af en mor og en medarbejder i Fakta i Nakskov. Her anmeldte de en mand for seksuelt overgreb på datteren, der skulle være sket fredag. Politiet optog anmeldelsen og sagde til moderen, at man ville tage sig af sagen mandag.

- I opslaget får man dels indtryk af, at politiet ikke tager anmeldelser som overgreb alvorligt, og det er i hvert fald ikke rigtig, siger politidirektør Lene Frank, der tilføjer, at det er praksis at vente til mandag, når der alligevel ikke kan sikres fysiske spor, og barnet ikke er i fare for nyt overgreb.

Manden henvendte sig selv til politiet med ”en noget anden forklaring”, da han så opslaget på Facebook. Umiddelbart kan politiet ikke nøjagtigt fastslå ud fra overvågningskameraet, hvad der foregået. Derfor afhører man lige nu parter og vidner, og sagen er ikke afsluttet.

Overvej, om det er det fulde billede

Lene Frank mener, at man bør forholde sig kritisk, når man ser lignende opslag på Facebook.

- Man bør overveje, om man har det fulde billede, før man selv meget kategorisk fælder dom i sagen.

Opslaget er delt af Rikke Louise Andersen, der tidligere er blevet dømt for at have overtrådt persondataloven ved at offentliggøre et overvågningsbillede af en mand, der havde blottet sig over for hendes datter. Manden fra sagen i Nakskov identificeres dog ikke i hendes opslag. Videoen er set 33.000 gange og delt næsten 500 gange, inden den tilsyneladende blev skjult eller slettet.

På politiets officielle Facebook-side opfordrer man til tilbageholdenhed.

I det hele taget er det nemlig alt for ofte, at politiet ser, at der opstår en lynchstemning på de sociale medier i politisager, der endnu ikke er afsluttede, og hvor alle sider ikke er hørt. Og det bekymrer.

- En sag har som regel flere sider, og i Danmark er det politiets rolle at efterforske og domstolenes opgave at dømme - ikke befolkningens. Vi opfordrer derfor til, at man altid forholder sig kritisk til historier som denne og lader være med at sprede rygter og stille folk til offentlig skue på sociale medier uden at kende fakta, skriver Politiet.