Politiet advarer solglade danskere: Nu kommer bøderne til at sidde løst

Det gode vejr har fået mange til at se stort på coronaregler.

Det var det her syn, der torsdag aften fik Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, op i det røde felt og til tasterne. (Foto: © Martin sylvest)

Høj sol og temperaturer tæt på 20 grader blev alligevel for fristende.

Torsdag er foråret blevet fejret i en sådan grad, at der flere steder i landet er blevet glemt alt om coronasmitte og social afstand. Og det i en sådan grad, at rigspolitichef Thorkild Fogde her til aften har sat sig til tasterne.

Et par timer forinden lagde den københavnerbaserede formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, ud med en regulær skideballe på samme sociale medie.

For mange samlet flere steder i hovedstaden

På netop Islands Brygge og de tre græsarealer, der ligger ud mod Københavns Havn tæt på Langebro, var den helt gal, fortæller Jesper Bangsgaard, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

- Der var 300-400 mennesker samlet på et forholdsvis lille areal, hvor man jo kun må være højst 10 personer i en forsamling, fortæller han.

Nok var folk samlet i mindre grupper, men der var ikke den nødvendige afstand mellem grupperne, understreger Jesper Bangsgaard.

Men det er ikke kun på Islands Brygge, der har været problemer i hovedstaden.

- Folk har stimlet sammen på de grønne områder og pladser i København. Der har simpelthen været for mange samlet, og vi har været i dialog med mange i løbet af dagen, siger Jesper Bangsgaard.

Lavere tolerance fra politiet

Københavns Politi har i skrivende stund givet ni påbud, som er det sidste skridt, inden der falder en bøde.

Og det har været sværere end tidligere at få de solglade københavnere til at overholde de retningslinjer, der skal mindske smitten med coronavirus.

- Det er, som om det gode vejr er vigtigere end helbredet. Når vi går i dialog med folk, kan de godt se, at de skal flytte sig, men når vi så kommer tilbage, sidder der nogle andre der, eller også har de bare ikke flyttet sig alligevel. Det er, som om forståelsen eller viljen til at rette sig efter påbuddene ikke har været det, siger vicepolitiinspektøren.

Modviljen har givet de københavnske betjente en travl og besværlig arbejdsdag.

- Men vi er nødt til at køre på som hidtil i morgen, hvor vi vil være hurtigere med påbud, så der kommer til at være kortere vej til bøderne, selv om vores tilgang stadig vil være dialogbaseret.

Hvis du ikke overholder forbuddet mod at forsamles i større grupper eller reglerne for afstand, kan det udløse en bøde på 2.500 kroner.