Politiet afviser: Internetovervågning er ikke ubrugelig

Politiet bruger i stigende grad internetovervågning til at opklare forbrydelser, men man erkender, at der har været tekniske problemer med systemet.

Politiet bruger i stigende grad internetovervågning til at opklare forbrydelser, men man erkender, at der har været tekniske problemer med systemet. (© Colourbox)

Registreringen af danskernes klik på internettet og opkald og sms'er på mobilen ER vigtig.

Det slår politiet nu fast, selv om en rapport fra Justitsministeret har vist, at oplysningerne mange gange blot ender i skraldespanden.

Politiet får vigtige oplysninger om mistænkte i efterforskningen.

- Vi kan bekræfte, at der har været nogle tekniske vanskeligheder med at indføre det her system, men vi har faktisk brugt det flere gange, så systemet er ikke ubrugeligt, siger Carsten Andersen, der er kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet til DR Nyheder.

Brugt i alvorlige sager

Kritikken haglede ellers ned over systemet for at være både dyrt og ubrugeligt, fordi der var tekniske vanskeligheder med det, og fordi man i følge brancheforeninger sagtens kan skjule sine digitale fodspor i cyperspace, hvis man vil.

Men i flere sager er de 900 milliarder oplysninger, der ligger om os, brugbare.

- Det har været brugt i nogle alvorlige sager - vi har brugt det i sager omkring databedrageri, sager om røveri og sager om netbankindbrud, siger Carsten Andersen.

Det bliver fremtiden

Og selv om politiet erkender, at der har været alvorlige problemer med overvågningssystemet, er man glad for, at Justitsministeren vil beholde systemet, selv om det koster 50 millioner kroner om året:

- Vi forventer, at systemet bliver endnu bedre i fremtiden, og vi forventer, at det vil indgå i langt højere grad i vores efterforskning, end det har gjort indtil nu. Vi er sikre på, at det her bliver vejen frem i mange sager fremover, slutter Carsten Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk