Politiet bliver ved med at forlænge opholdsforbudChristiania som det eneste sted i landet

- Jeg synes, det er meget sigende, hvorfor det lige netop er her, man har lukket ned, lyder det fra christianit.

- Opholdsforbuddet er alene et værktøj, vi bruger for at minimere smitterisiko i et område. Vi har helt andre og mere effektive værktøjer til at bekæmpe den organiserede hashhandel, siger politiinspektør. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Ikke én gang, ikke to gange, heller ikke tre gange. Faktisk skal man tælle til 11.

Så mange gange har Københavns Politi forlænget det opholdsforbud, som man første gang etablerede på dele af Christiania tilbage i januar.

Begrundelsen er, at forbuddet skal forhindre smittespredning med coronavirus, og derfor er områderne ved Pusher Street og Green Light District, der er kendt - og berygtet - for den åbenlyse handel med hash, lukket dagligt fra klokken 10 om formiddagen til midnat.

Det er med afstand det område i byen, hvor politiet har benyttet sig af værktøjet flest gange. Tidligere har man også gjort det i populære områder som Kødbyen og Islands Brygge, men det har været i kortere perioder. Og lige nu er det forbuddet det eneste af sin slags i hele landet.

  • Opholdsforbuddet blev etableret den 7. januar. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
  • I morgen skal Københavns Politi igen tage stilling. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
1 / 2

Og kigger man lokalt på smitteniveauet for København, er der ikke noget, som for alvor skiller sig ud. I dag har København en incidens på 140,7 per 100.000 indbyggere den seneste uge. Det er det 19. højeste i landet.

Ifølge jurist Christoffer Badse, der er afdelingschef hos Institut for Menneskerettigheder, er det afgørende, at politiet kun bruger coronaepidemien som undskyldning, hvis det rent faktisk er tilfældet. Og ikke fordi det er et område, hvor der foregår kriminalitet.

- Hensigten er epidemibekæmpelse og ikke kriminalitetsbekæmpelse. Det er vigtigt, at den rigtige lovgivning er på plads. I princippet kunne kriminalitetsbekæmpelse være et legitimt hensyn, men ikke når begrundelsen er coronabekæmpelse.

- Hvis man ønsker at bekæmpe hashhandel, er det en forkert lov, man bruger. Det er vigtigt, at man ikke kommer ud i en forkert anvendelse af lovgrundlaget. Selvom det kan være fristende, lyder det fra Christoffer Badse.

Den rigtige lovhjemmel skal bruges, understreger Christoffer Badse. (Foto: Anne Mie Dreves © Copyright: Anne Mie Dreves/Institut for Menneskerettigheder)

Hashhandel foregår stadig

Hvis man overtræder opholdsforbuddet, kan det koste en bøde på 2.500 kroner.

Man må dog gerne bukke sig ned for at binde sit snørebånd, lufte hund eller løbe en tur.

Men hvis nogen havde gjort sig forhåbninger om, at opholdsforbuddet har stoppet hashhandlen, blev man skuffet. Tidligere på måneden oplyste Københavns Politi, at man havde anholdt og sigtet 25 personer for organiseret handel med hash i området.

Ifølge politiet har en informationsstand ved Den Grå Hal på Christiania officielt haft til formål at vejlede udefrakommende om, at Christiania har holdt lukket.

Men i virkeligheden har personerne i standen foretaget mere end 8.500 handler med hash fra januar til nu, mener politiet. I alt skal omkring 40 kilo hash være blevet solgt i perioden 21. januar til 4. marts.

'Det er da påfaldende'

Christoffer Badse understreger, at han "ikke vil anklage politiet for noget", når han studser over, forbuddet er blevet forlænget så mange gange.

- Men det er vigtigt, at borgerne har tillid til, at det er det rigtige formål, at loven bliver anvendt til. Det er ret vigtigt for tilliden, at man bruger loven på den rigtige måde, siger han.

- Det er da påfaldende. Det synes jeg måske godt, man kunne spørge politiet ind til.

DR Nyheder har spurgt Københavns Politi, hvad der ligger bag, at man så mange gange har forlænget opholdsbuddet på Christiania.

Det har ikke været muligt for Københavns Politi at stille op til interview i dag, men politiinspektør Tommy Laursen siger i en skriftlig udtalelse, at man længe forsøgte at gå dialogens vej for at undgå opholdsforbud.

Hvorfor har I et opholdsforbud på dele af Christiania?

- Vi har kunnet konstatere, at de to områder på Christiania tiltrak mange mennesker, og at forsamlingsforbuddet i området ikke blev overholdt, og derfor vurderede vi, at et opholdsforbud var nødvendigt for at forhindre smitte med covid-19. Vi forsøgte gennem lang tid at kommunikere med segmentet i de to områder for at undgå et opholdsforbud, desværre uden held.

Det er området ved Pusher Street og Green Light District, hvor der er opholdsforbud. (Foto: Foto fra Københavns Politi)

Det er ikke en hemmelighed, at det er områder, hvor der foregår åbenlys og organiseret hashhandel. Spiller det ind i jeres overvejelser?

- Nej. Opholdsforbuddet er alene et værktøj, vi bruger for at minimere smitterisiko i et område. Vi har helt andre og mere effektive værktøjer til at bekæmpe den organiserede hashhandel.

Opholdsforbuddet er det eneste af sin slags i hele landet. Er det ikke belejligt, at I på den måde kan "slå to fluer med et smæk"?

- Nej. Vi benytter på nuværende tidspunkt væsentlig mere personale i området, end vi gjorde inden opholdsforbuddet blev indført. Vores fokus er at sikre, at nærområdet er trygt og frit for beboere og institutioner i den nuværende situation, hvor der stadig er en pandemi i gang.

Hvorfor har I forlænget opholdsforbuddet - hvad jeg kan tælle mig frem til - 11 gange?

- Fordi det har været nødvendigt.

Christoffer Badse fra Institut fra Menneskerettigheder siger, at det er "påfaldende" mange gange. Hvad tænker du om det?

- Som tidligere nævnt, så er opholdsforbuddet indført – og forlænget – for at hindre smittespredningen.

I jeres pressemeddelelser har I forklaret, at det er for at forhindre smittespredning. Hvorfor har I så ikke gjort det samme på eksempelvis Strøget, hvor der færdes endnu flere mennesker?

- Her sammenligner du vidt forskellige områder, segmenter og måder at færdes på.

I morgen udløber forbuddet igen. Har I taget stilling til, om det skal forlænges?

- Det er noget, vi er i færd med at se på.

Christiania: 'Det er meget sigende'

Hulda Mader, der er medlem af Christianias pressegruppe og selv bor på Christiania, fortæller, at man er ved at være træt af, at forbuddet igen og igen bliver opretholdt.

- Vi har haft det sådan, at så længe det var af sundhedsfaglige årsager, så har vi syntes, at det var okay, men hvis det viser sig, at det er hashpolitik, der bliver kørt, så synes vi, at det er en helt anden snak, siger hun.

Hulda Mader forstår ikke, hvorfor det er det eneste sted i byen, der er omfattet af opholdsforbud.

- Det er altså rigtig længe nu, og store dele af samfundet er jo blevet lukket op. Jeg synes, det er meget sigende, hvorfor det lige netop er her, man har lukket ned.

- Vi har virkelig prøvet at samarbejde med politiet om corona, men vi kan jo ikke rigtig blive ved.

FacebookTwitter