Skraldesagen er smuldret. Tidligere miljøminister Karen Ellemann(V) meldte den 16. december 2010 Ekstra Bladets chefredaktør og tre journalister til politiet for at trænge ind på hendes private grund og rode i hendes skrald.
Sigtelserne mod avisens ansatte er nu opgivet med den begrundelse, at Rigsadvokaten ikke forventer, at de 'vil blive fundet skyldige i overtrædelse af de nævnte bestemmelser.'
- Vi mener, at det var helt relevant at gøre dengang for at dokumentere hendes dobbeltmoral. Vi mener ikke på nogen måde, at vi overtrådte grænsen for privatlivets fred, siger Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.
Uanmeldt tjek
Sagen tog sin begyndelse længe inden, Ekstra Bladet den 16. december 2010 udråbte daværende miljøminister Karen Ellemann til et miljøsvin. I november samme år foreslog Karen Ellemann, at private skraldespande rundt om i landet skulle tjekkes for madspild uden at borgerne på forhånd vidste det.
Forslaget kom ud i et massivt politisk stormvejr, og miljøministeren måtte allerede dagen efter trække det tilbage.
Efter flere løftede pegefingre til befolkningen om, hvor vigtigt det var at sortere sit skrald og undgå madspild, tjekkede Ekstra Bladet miljøministerens egen affalds-adfærd. To søndage hentede avisen ministerens affaldssække og dokumenterede et massivt madspild, miljøskadelige elartikler, aviser og flasker, som ikke blev genbrugt.
Politianmeldelse
Artiklerne om dobbeltmoralen fik miljøministeren til at politianmelde journalisterne og udtale, at hun inderligt håbede, at de fik snavs på fingrene.
- Hendes reaktion var hysterisk, og hun forsøgte at spinne sig ud af sagen i stedet for at tale om indhold, siger Poul Madsen.
Venstrepolitiker fik bøde
Mens sigtelserne mod Ekstra Bladet nu er frafaldet, er det kun tidligere VU-formand Jakob Engel-Schmidt, der er idømt en bøde på 1000 kroner i sagen.
Han stod dagen efter artiklerne i spidsen for en hævnaktion, hvor Venstre Ungdom smed affald foran Ekstra Bladet på Rådhuspladsen.
Karen Ellemann har ingen kommentarer til frafaldet af sigtelserne.