Politiet: Dykkere har fundet hoved og ben fra Kim Wall

Under en indsats i Køge Bugt har politiet fundet både den svenske journalist Kim Walls tøj, hoved og ben.

Flere ligdele fra den afdøde svenske journalist Kim Wall er i går blevet fundet ved en større indsats omkring Avedøre Holme i Køge Bugt.

Det fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller Jensen, på et pressemøde foran Politigården.

Dykkere fra Søværnets minørtjeneste har fundet både Kim Walls hoved og begge hendes ben samt hendes tøj.

- I går formiddag fandt vi en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj, trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv, og der lå nogle blylodder til at holde posen nede.

- Omkring middagstid fandt vi først et ben og så yderligere et ben, og kort tid derefter fandt vi et hoved, der også lå i en pose, der var tynget ned af flere metalstykker. Vi har i løbet af i går aftes og i nat gennemført en obduktion af ligdelene, siger Jens Møller Jensen.

Om hovedet siger drabschefen:

- Obduktionen har vist, at der ikke er tegn på fraktur eller stump vold mod kraniekassen.

- Umiddelbart virker det til, at det er intakt, men selvfølgelig er det påvirket af, at det har ligget så lang tid i vandet, siger han.

Han uddyber, at "der er fundet mindre skader" på ligdelene, men ikke større skader.

Dødsårsag ukendt

Den sigtede Peter Madsen har i retten forklaret, at Kim Wall døde ved en ulykke, da hun fik en luge fra ubåden i hovedet.

Politiet ved stadig ikke, hvad Kim Wall døde af. Det vil derfor nu blive undersøgt, om det er parteringen af ligdelene, der kan være årsag til Kim Walls død.

- Det er klart, at når der ikke er noget på selve torso og på kraniet, så må vi se, om det er adskillelsen af ligdelene, der kan give os en årsag, men det er alt for tidligt at sige noget om det, forklarer Jens Møller Jensen.

Politiet har endnu ikke fundet armene. Og derfor fortsætter eftersøgningen i samarbejde med dykkerne fra Søværnet.

Drabschef Jens Møller Jensen præsenterede de nye oplysninger i ubådssagen på et pressemøde foran politigården. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

- Vi kommer til i den kommende periode at søge efter armene både ud fra en efterforskningsmæssig vinkel, men også ud fra en etisk vinkel, så de pårørende til Kim Wall kan få et helt menneske, når hun engang skal begraves, siger drabschefen.

Peter Madsen kender til fund

Peter Madsen og hans forsvarer Betina Hald Engmark har hørt om fundet af de forskellige dele af liget.

- De skal nu gennemgå alle dokumenter. Og så må vi afklare, om der skal ske en afhøring, siger drabschefen.

Peter Madsens ubåd var neddykket i fire timer mellem 10. og 11. august, og det er efterfølgende lykkedes efterforskerne at kortlægge dens rute. Det er denne rute, der er blevet gennemsøgt for at finde ligdelene.

Sagen om den 30-årige svenske journalist begyndte den 11. august, efter at Peter Madsens ubåd havde været forsvundet i flere timer. Klokken 10.30 om formiddagen får et eftersøgningshold kontakt med ubåden, og Peter Madsen meddeler, at han har tekniske problemer.

Omkring klokken 11 synker ubåden, og Peter Madsen bliver reddet i land. Der er dog ikke nogle spor af den Kim Wall, som tidligere var blevet meldt savnet af sin kæreste.

Senere på dagen beslutter Københavns Politi at sigte ubådsejeren for drab på den svenske journalist. En sigtelse, som han hele tiden har nægtet sig skyldig i, da han mener, at Kim Walls død var et uheld.

21. august - 10 dage efter Kim Wall's forsvinden - finder politiet en kvindetorso ved Klydesøen på Vestamager. Det blev senere påvist, at torsoen var Kim Walls. Efterfølgende har politiet foretaget flere eftersøgninger efter resten af Kim Walls' lig.

Overblik over ubådssagen

 • Torsdag 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted i den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus". De stævner ud fra Refshaleøen i København.

 • Natten til fredag melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent torsdag aften.

 • Fredag 11. august finder man efter lang tids eftersøgning "UC3 Nautilus" i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land. Han siger, at ubåden gik ned efter en fejl i den ene ballasttank.

 • Politiet oplyser, at Madsen skulle have forklaret, at Kim Wall blev sat i land på Refshaleøen.

 • Lørdag 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

 • Natten til søndag får man ubåden bragt på land, og undersøgelserne af ubåden begynder. Københavns Politi siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling. Politiet melder ud, at de formoder, at Kim Wall er død.

 • Mandag 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han har efterfølgende skaffet sig af med liget i Køge Bugt.

 • Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et kvindelig i vandet ved Vestamager. Ud på aftenen bekræfter politiet, at der er fundet en torso uden hoved, arme og ben. Identiteten kan ikke umiddelbart fastslås.

 • Tirsdag 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en "bevidst afskæring". Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

 • Politiet fortæller også, at blodspor fra ubåden matcher dna fra torsoen.

 • Torsdag 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig behandling af lig. Han nægter sig skyldig.

 • Tirsdag 5. september afgiver Peter Madsen forklaring i byretten og bliver varetægtsfængslet i fire uger.

 • Tirsdag 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Han bliver varetægtsfængslet i yderligere fire uger.

 • Fredag 6. oktober gør dykkere et fund i Køge Bugt, som "formentligt" er relateret til sagen.

 • Lørdag 7. oktober oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen, at man har fundet Kim Walls hoved, ben og tøj under en større eftersøgning i Køge Bugt.

 • Kilder: Københavns Politi og Ritzau.