Politiet efter Christiania-drab: Der verserer en voldelig konflikt mellem Hells Angels og Loyal to Familia

I løbet af de seneste tre måneder har der været mindst en voldelig hændelse.

En person blev dræbt, mens fire andre blev sårede, da to maskerede mænd skød på Christiania. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

I kølvandet på drabet af en 30-årig mand på Christiania har politiet udarbejdet et nyt notat, der slår fast, at der lige nu er en konflikt mellem rockergruppen Hells Angels og den forbudte bande Loyal to Familia.

Det viser notatet, som DR Nyheder har fået fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

- På baggrund af denne konfliktmonitering er det NSK’s vurdering, at der aktuelt verserer en voldelig konflikt mellem på den ene side grupperingen LTF Loyal to Familia BGP mod på den anden side grupperingen Hells Angels MC, står der i notatet.

- Konflikten har inden for de seneste tre måneder givet sig udslag i mindst én hændelse, der kan karakteriseres som voldelig, og som havde et voldeligt præg.

I notatet står der yderligere, at NSK vurderer, at der aktuelt består en risiko for yderligere, lignende voldelige hændelser.

Politiet udarbejder blandt andet et konfliktnotat for at overvåge konflikten, men også som begrundelse for at kunne oprette eventuelle visitationszoner og for at kunne henlede kriminalitet under bandepargrafferne, som giver hårdere straffe.

Loyal to Familia blev forbudt ved dom i Højesteret i 2021. Afgørelsen byggede blandt andet på, at flere af gruppens medlemmer havde været involveret i en række volds- og drabssager.

Politiet efterforsker massivt drabet på en 30-årig mand. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Udarbejdet dagen efter drab

Notatet er dateret i går - altså en dag efter drabet på den 30-årige mand, som ifølge DR's oplysninger havde tilknytning til rockergruppen Hells Angels.

Politiet fortalte på et pressemøde sent lørdag aften, at to maskerede mænd iført mørkt tøj og med hver sin pistol affyrede skud i bygningen Stjerneskibet i Pusher Street på Christiania.

Ifølge politiet gik to gerningsmænd efter én person i bygningen, affyrede skud og derefter flygtede fra stedet på elcykler mod Langebro.

På pressemødet sagde ledende politiinspektør Poul Kjeldsen, at hypotesen var, at drabet var et opgør i rockerbandemiljøet.

Udover den 30-årige mand, som blev dræbt, blev fire personer såret i forbindelse med skyderiet på Christiania. En af dem var i kritisk tilstand.

Politiet har anholdt en 18-årig mand i forbindelse med skyderiet. Sigtelsen går på, at han har handlet i forening med - på nuværende tidspunkt - ukendte gerningsmænd.

Han blev fremstillet søndag eftermiddag i grundlovsforhør og fængslet i 25 dage.

Pusher Street skal lukkes

Sent søndag aften besluttede christanitterne på et fællesmøde, at Pusher Street skal lukkes.

- Det, vi frygtede ville ske, er sket. Igen, skrev de i en fælles pressemeddelelse.

- Et utal af skud, der også ramte turister og sagesløse personer, udover den person, som gerningsmændene tilsyneladende ville have ramt på og dræbte.

- Det her kan ikke fortsætte. Det må ikke fortsætte. Det skal ikke ødelægge flere liv.

Drabet på den 30-årige mand på Christiania i lørdags er et af flere. I 2022 mistede en 23-årig mand livet, mens en 22-årig christianit, der var født og opvokset på Christiania, blev dræbt i 2021.

Christanitterne skriver i pressemeddelelsen, at de ser gaden bliver lukket på en måde, så volden og salget af ikke spreder sig til områderne omkring Pusher Street.

- Men vi christianitter har ikke ressourcer eller magt til selv at lukke Pusher Street, og holde det lukket.

- Så længe der er en massiv ulovlig hashhandel, vil der være en voldelig og dødelig kamp om markedet.

- Et bud på en løsning er et statsreguleret marked. Men det kan vi ikke vente på. Den politiske proces er langsommelig, og banderne handler hurtigt og brutalt.