Politiet efter lang nat med larm: Det skyldes lyse nætter, og at folk har været spærret inde i 100 år under coronaen. Og lønningsdag

Mange politikredse melder om ekstra mange klager over larm og høj musik.

Både havefester, åbne vinduer og fester på offentlige pladser har høstet ekstra mange klager i weekenden. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix Denmark)

Der er penge på kontoen, sommervejr så langt øjet rækker og en næsten ulidelig sult efter at være sammen igen.

Ud med corona. Ind med kolde drinks og høj musik.

Og det kan landets politikredse i den grad mærke. Landet over meldes der søndag om ekstra travlt i weekenden, hvor for høj musik har fået telefonerne til at ringe.

I Østjylland har politiet det seneste døgn modtaget i alt 59 anmeldelser om 'musik til ulempe', som det altså hedder, når nogen føler sig generet af andres høje musik.

Travlheden skyldes flere ting, fortæller vagtchef Jens Rønberg.

- Blandt andet de lyse nætter, og at folk har været spærret inde i 100 år under coronaen. Og så har det også lige været lønningsdag, siger han.

Anmeldelserne løber ind helt frem til 5.00-tiden om morgenen, hvor folk måske har fået en hel del øl for meget. Og så kan man jo godt glemme, at naboerne sover.

- Vi kan tydeligt mærke, at det er blevet varmt, og at folk nyder livet i haven og har åbne vinduer, siger vagtchef Henrik Strauss fra Fyns Politi.

Fra Midt- og Vestjyllands Politi oplyser vagtchef Lars Even, at politiet i løbet af lørdag aften og natten til søndag har fået omkring 30-40 anmeldelser om høj musik, hvilket er flere end normalt.

På Islands Brygge i København er der som i Hørsholmparken på Nørrebro og en del af Fælledparken særlige musik-regler. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

Særlige zoner med musik-forbud

Også hos Københavns Politi lyder det, at niveauet er ‘over normalen’, men vicepolitiinspektør Rasmus Agerskov Schulz ønsker ikke at sætte tal på.

- Vi har haft mere travlt, end vi normalt har. Vejret spiller ind, lønningsdag spiller ind, og så har der været sidste skoledag for cirka halvdelen af Københavns skoler.

Flere steder handler problemerne blandt andet om transportable højtalere, der kan spille enormt højt.

Det giver klager og har blandt andet fået København til at indføre forbud mod al elektronisk forstærket musik tre steder i hovedstaden fra klokken 20.00 på hverdage og søndage samt klokken 22.00 fredage og lørdage.

Men trods travlhed og festlyst har det ikke kostet nogen bøder endnu.

- Vi har ikke sigtet nogen, og det er heller ikke målet, at vi gør det. Vi vil hellere, at folk tager hensyn.

Coronarestriktionerne holder stadig nattelivet lukket, og det har sendt flere folk ud i byens gader.

Der er ikke mange steder, unge kan feste. Skal de ikke have lov til at høre lidt musik?

- Jeg anerkender fuldt ud, man har et behov, og man skal også bruge byens rum - det er en dejlig by at være i. Men man skal gøre det med respekt. For der sidder folk, der ikke har lyst til at være en del af den fest, og som måske skal op på arbejde dagen efter, siger vicepolitiinspektøren.

Alt for mange sager

Københavns Vestegns Politi har i løbet af natten til søndag registreret 19 anmeldelser om musik til ulempe, mens det gælder omkring 20 for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi har man haft 25 anmeldelser det seneste døgn og en del flere, som også involverer generel uro.

Og det er for mange, konstaterer vagtchef Lars Galasz:

- Vi har haft sindssygt mange sager i nat. Alt for mange.

I Nordjyllands har man haft 24 anmeldelser om musik til ulempe, og også her vurderer man, at det gode vejr sender folk med deres musikafspillere udenfor.

Men imens resten af landets værtshuse er åbne til klokken 23.00, er områdets mest populære festgade, Jomfru Ane Gade, lige nu lukket ned, fordi myndighederne kunne se, at der var for mange af barernes gæster, der smittede hinanden der.

Beslutningen er taget efter indstilling fra Epidemikommissionen, som rådgiver regeringen om coronahåndteringen. Nedlukningen gælder serveringssteder beliggende på Jomfru Ane Gade, Jomfru Anes Gård og Ny Mølle Stræde. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Det kan være med til at give ekstra meget larm, mener vagtchef Bruno Brix fra Nordjyllands Politi.

- Vejret spiller en stor rolle, men man kan forestille sig, at der har lidt at gøre med, at værtshusene er lukket, siger han.

I næste uge skal det i øvrigt vurderes, om festgaden igen må åbne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk