Politiet får langt flere menneskesmuglere i nettet

I de første ti måneder af 2014 har politiet haft flere sager om menneskesmugling end i hele 2013.

Dansk politi fanger stadig flere menneskesmuglere ved grænserne. Antallet af sigtelser for mennesmugling er på to år mere end fordoblet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Antallet af menneskesmuglere, der går i politiets net ved grænseovergangene, er kraftigt stigende.

Selv om der fortsat mangler over to måneders statistik i bøgerne for 2014, så har politiet i København, Padborg samt i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikredse allerede rejst flere sager om menneskesmugling end for hele 2013.

Samlet har de tre kredse anholdt 123 personer for menneskesmugling mod 110 sager i 2013 og 55 sager i 2012.

Det viser en rundringning, som DR Nyheder har foretaget til de tre politikredse, der håndterer de største danske grænseovergange.

Tiltales efter hårdere paragraf

Det er særligt personer fra Syrien og Eritrea, der er gået i politiets net. Rigspolitiet selv har tidligere peget på, at stigningen blandt andet hænger sammen med et stigende antal flygtninge.

Siden januar 2012 har Danmark modtaget flere syriske flygtninge, end 15 andre EU-lande har modtaget til sammen.

Det historisk høje niveau har fået politiet til at blæse til modoffensiv, når sagerne mod de formodede menneskesmuglere skal føres for retten.

Hidtil har politiet tiltalt langt de fleste menneskesmuglere efter en paragraf i udlændingeloven med en strafferamme på op til to års fængsel.

Men politiet er i stigende grad begyndt at tiltale menneskesmuglerne efter en paragraf i straffeloven, der åbner op for op til otte års fængsel. 18 personer er indtil september i år mødt med den hårdere tiltale i retssystemet mod blot en enkelt i fjor.

Det er en af hjørnestenene i politiets skærpede indsats mod menneskesmuglerne, der også tæller et fortsat øget internationalt samarbejde samt et stigende fokus på problemet hos grænsepolitiet i Sønderjylland samt på Sydsjælland.

Tiltaler stiger også

Også antallet af tiltaler er stigende. På to år er der rejst tre gange så mange sager ved domstolene. Således var der i 2011 og 2012 henholdsvis 10 og 11 personer, som blev tiltalt for menneskesmugling i Danmark. I 2013 steg antallet imidlertid til 36 tiltaler.

Lektor og migrationsforsker ved Roskilde Universitetscenter (RUC) Helle Stenum peger på, at stigningen i omfanget af menneskesmugling også hænger sammen med, at menneskesmugling i dag er en mere lukrativ forretning end for få år siden.

- Menneskesmugling er meget mere profitabelt i dag, end det var for få år siden, har hun tidligere sagt til Politiken.

FacebookTwitter