Politiet får nye tip i Hedegaard-sag

Oplysninger om en blå varebil og et navn, som en mulig gerningsmand har brugt, giver politiet nyt at gå efter.

Denne VW Transporter blev måske benyttet af personen bag drabsforsøget på Lars Hedegaard den 5. februar. (Foto: © Københavns Politi)

En mørkeblå VW-varebil er et af efterforskernes vigtigste spor i jagten på manden bag drabsforsøget på den 70-årige islamkritiker Lars Hedegaard i februar.

Københavns Politi offentliggjorde mandag oplysninger om bilen og om en mand, der havde købt den i Københavns nordvestkvarter, få dage inden et falsk postbud forsøgte at skyde Hedegaard i hans hjem på Frederiksberg.

Tirsdag morgen havde politiet fået seks henvendelser fra borgere, som nu indgår i den videre efterforskning, oplyser drabschef Jens Møller, Københavns Politi.

Oplysninger om navn og bil

- Vi har både fået oplysninger om bilen og om det navn, som den mand, der købte bilen, underskrev sig med, siger Jens Møller til Ritzau.

Den blå varebil med registreringsnumret AW 89 223 kan være brugt af gerningsmanden i forbindelse med angrebet. Den holdt parkeret over for Hedegaards bopæl på dagen. Den holdt der stadig den 20. marts, da politiet blev gjort opmærksom på den.

- Vi håber på at få flere henvendelser, så vi kan få nye spor at gå efter, siger Jens Møller.

Bil undersøgt

Bilen er nu blevet undersøgt af politiet, og der er fundet dna i den, som kan bruges i efterforskningen. Politiet har via Interpol sendt dna-profilen ud i hele verden.

- Der er tale om en blandingsprofil, det vil sige, at den ikke har stor bevismæssig værdi, men den er god nok til at lede os på sporet af gerningsmanden, siger Jens Møller.

Politiet har i bilen desuden fundet en rulle gaffatape, som formentlig er brugt af gerningsmanden. I hvert fald har bilens tidligere ejer oplyst, at han ikke kender noget til den.

Fingeraftryk

Der er også fundet en øldåse i bilen med et fingeraftryk og en plastikdunk med et håndaftryk, som i begge tilfælde kan stamme fra gerningsmanden.

Varebilens tidligere ejer har forklaret, at han solgte den den 2. februar gennem Den Blå Avis. Handlen blev indgået på hans adresse på Rentemestervej, og prisen var 7000 kroner.

Køberen underskrev sig på slutsedlen som Mohammed Issa, der tilsyneladende er et falsk navn. Han opgav adressen Murciagade 14, 1.th., 2300 København S. Denne adresse eksisterer imidlertid ikke.

Sælgeren har beskrevet køberen af bilen som en mand på 25-35 år, 175-180 centimeter høj og almindelig af bygning. Han har en smal, spids næse, kraftige øjenbryn og havde på dagen muligvis daggammelt skæg.

Manden beskrives som værende af anden etnisk herkomst end dansk, men han talte flydende dansk.

Han var iført mørkt tøj med en gul trafikvest udenpå. På hovedet havde han en hue og en mat limegrøn cykelhjelm med pinkfarvede stropper, muligvis af mærket Bell. Cyklen, som han kom kørende på, blev efter handlen lagt ind bag i VW-varebilen.

Den ukendte gerningsmand ringede på hos Hedegaard tirsdag den 5. februar omkring klokken 11.20.

Da Hedegaard åbnede, blev der affyret et skud, som gik tæt forbi hans hoved. De to mænd kom i håndgemæng, inden gerningsmanden tog flugten.

/ritzau/