Politiet fandt dolk, naziflag og 'Mein Kampf' hos 15-årig: Nu begynder opsigtsvækkende retssag

En nu 16-årig dreng er anklaget for at have tilsluttet sig en højreekstremistisk organisation.

Den 16-årige dreng nægter sig skyldig. DR Grafik: Nathalie Nystad

Naziflag, naziarmbind, Adolf Hitlers selvbiografi, 'Mein Kampf', og camouflagetøj.

Det er bare nogle af de ting, som politiet fandt hos en blot 16-årig dreng, der er tiltalt for at have tilsluttet sig den højreekstremistiske organisation Feuerkrieg Division - også kendt som FKD.

Politiet og anklagemyndigheden anser FKD for at være en terrorbevægelse. Derfor rykkede man talstærkt ud den 7. april sidste år, da drengen blev anholdt på sin - og forældrenes - bopæl i Vestsjælland.

Tirsdag tager Retten i Holbæk hul på den opsigtsvækkende sag mod drengen, der siden sin anholdelse har siddet varetægtsfængslet på en ungdomsinstitution.

Ifølge anklagemyndigheden har den 16-årige oplyst over for FKD, at han havde våbentræning og kendskab til sprængstoffer samt til Feuerkrieg Divisions ideologi.

Ved en ransagning fandt politiet også bogen 'Turner Diaries'. Det er en roman, der blev udgivet i 1978 og handler om en gruppe hvide ekstremister, der kæmper for at etablere et hvidt overherredømme og udslette alle andre racer i USA.

Handlingen er centreret omkring en fiktiv borgerkrig i USA, som udbryder i 1990'erne og fører til en global racekrig.

Forsøgte sig med bombe

DR Nyheder har tidligere kunnet beskrive, at FKD er en forholdsvis ny nynazistisk gruppe, der går ind for racekrig og borgerkrig. Gruppen lever primært på onlinemedier.

Den 16-årige er ikke anklaget for at planlægge et decideret angreb. Men eksempler fra udlandet har illustreret, hvordan FKD-medlemmer er våbenparate.

Blandt andet blev et medlem fra Litauen i 2019 sigtet for at have efterladt en bombe foran en kontorbygning i landets hovedstad, Vilnius.

Medlemmet, der kun var teenager, blev anholdt med materialer til at lave bomber.

Selve bomben gik ikke af.

Retten i Holbæk har behandlet sagen. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

'Vi vil ramme et atomkraftværk'

Den 16-årige danske dreng er også anklaget for blandt andet via appen Telegram at have deltaget i at udarbejde en håndbog, som beskriver FKD's formål og forventninger til medlemmerne, og for at have delt ekstremistisk materiale samt bombe- og våbenmanualer.

Af anklageskriftet fremgår det, at chatsamtalerne på Telegram er sket i en tråd, der kaldes "Cooking Group". DR kom i foråret i besiddelse af en lang række beskeder fra tråden.

Her skrev den 16-årige blandt andet, at Feuerkrieg Division kunne lade sig inspirere af al-Qaeda."Bare uden alt det muslimske lort", lød det.

- Vi kunne blive endnu bedre. Vi vil ikke ramme noget tårn. Vi vil ramme et atomkraftværk, skrev drengen. Formentlig med henvisning til angrebet på World Trade Center i New York i 2001.

Midt- og Vestsjællands Politi har tidligere bekræftet overfor DR, at man allerede den 1. marts sidste år sigtede drengen for trusler for sine skriverier online.

Hvorfor man anholdt ham igen den 7. april og krævede ham varetægtsfængslet, ønsker politiet ikke at uddybe.

Ifølge DR Nyheders oplysninger blev PET inddraget i efterforskningen efter den første anholdelse.

Den 16-årige dreng er også tiltalt for at have forsøgt at rekruttere sin skolekammerat til gruppen.

I begyndelsen af sagen var kammeraten også sigtet, men anklagemyndigheden valgte at opgive sigtelsen.

'Alvorlige handlinger'

Forsvareren for den 16-årige dreng har ikke ønsket at udtale sig, men drengen har hidtil nægtet sig skyldig. Han er beskyttet af et navneforbud.

Heller ikke anklagemyndigheden ønsker at kommentere sagen. Men i forbindelse med, at der blev rejst tiltale mod drengen i januar, udtalte anklagemyndigheden, at drengen indtog en lederrolle i FKD.

- Det er selvsagt alvorlige handlinger, fordi det kan øge risikoen for, at andre personer vil begå terrorhandlinger, lød det fra Lise-Lotte Nilas, statsadvokaten i København, i en pressemeddelelse.

Der er afsat ti dage til retssagen. Det forventes, at der falder dom i maj.

Det er uvist, hvor hård en straf anklagemyndigheden kræver, hvis den 16-årige kendes skyldig.