Politiet fandt satellitkort og video af mål hos tiltalt i stor røverisag

Fem mænd sidder tiltalt for forsøg på røveri mod værdicentralen Loomis.

Det er ikke første gang, at Loomis har været mål for et røveri. Tilbage i 2008 blev der stjålet omkring 62 millioner fra værdicentralen. Pengene er aldrig fundet. (Foto: Jesper Stormly Hansen)

Fem mænd var i gang med at planlægge et stort røveri mod værdicentralen Loomis Taastrup, som blandt andet fungerer som depot for Nationalbanken.

Det mener politiet og anklagemyndigheden, som har tiltalt fire svenske statsborgere og en fransk statsborger for røveriforsøget.

- Bygningen er uden tvivl en af Danmarks bedst sikrede. Det gør det nærmest umuligt for personer, der ikke har et ærinde, at komme derind, sagde specialanklager Bo Bjerregaard i Retten i Glostrup, hvor sagen i disse dage kører.

Røveriforsøget mislykkedes, fordi de fem mænd blev anholdt.

De nægter sig alle skyldige i røverianklagen, men ifølge anklagemyndigheden havde de fem lavet en del planlægning før anholdelsen tilbage i november 2019.

En af de tiltalte er Tayeb Si M'Rabet, som tidligere er dømt for et af danmarkshistoriens største røverier mod Dansk Værdihåndtering tilbage i 2008.

Politi får tip om røveri

I retten kom det frem, at politiet har modtaget kildeoplysninger i efteråret 2019, hvilket betød, at de begyndte at interessere sig for værdicentralen Loomis.

- Oplysningerne lyder på, at nogen vil planlægge et røveri, sagde Bo Bjerregaard under sin forelæggelse af sagen.

Værdihåndteringen håndterer 70 procent af alle kontanter i Danmark.

Derfor satte politiet videoovervågning op på Torslundemaglevej syd for Loomis på den københavnske vestegn, og den 12. november så politiet noget interessant på overvågningen, fortalte anklageren om den overvågningsvideo, som blev afspillet i retten.

På videoen kan man se fire personer stige ud af en bil. De går hen til nogle bomme, som er opstillet tværs over vejen. Kort tid efter kører bilen gennem bommene.

- Politiet synes, at den episode virker mistænkelig og kan være en del planlægningen af et røveri, lød det fra anklagemyndigheden.

Politiet fandt frem til, at bilen på videoen var en lejebil fra Europcar, som var blevet lejet i Københavns Lufthavn af en af de nu svenske tiltalte. Og alle fire blev identificeret af svensk politi.

Efterforskningen ledte politiet hen til en fremlejet lejlighed i Herlev, hvor man ville lave en skjult ransagning den 21. november.

Men politiet blev overrasket af en kvinde, som ejede lejligheden, og politiet skred derfor til anholdelse af de fire svenskere, som blev sigtet for røveriforsøg.

I svenskernes lejlighed fandt politiet flere genstande. En maske med paryk, en elefanthue, en kikkert og en GPS-jammer, der kan bruges til at forhindre brug af mobiltelefoner, trådløst netværk og en gps.

Derudover fandt politiet også tre Aquaris-telefoner, der kan bruges til krypteret kommunikation.

Havde kort over Loomis

Politiet forsatte efterforskningen og sendte den 26. november 2019 en efterlysning ud i offentligheden af den tidligere dømte røver Tayeb Si M'Rabet.

To dage efter blev den dømte røver mødt af nogle politifolk på Kalvebod Brygge i København, hvor han kom kørende på cykel.

Tayeb Si M'Rabet smed sin Samsung Galaxy J3 mobiltelefon fra sig i forbindelse med anholdelsen, men politiet fik fat i den.

Og på den var der ifølge politiet og anklagemyndigheden flere interessante oplysninger.

På telefonen var der en række screendumps af kort over Loomis, og der var indtegnet gule og orange markeringer på tværs af vejene.

Det er politiets teori, at man her ville stille brændende busser, som skulle forhindre politiet i at nå frem efter røveriet.

Derudover var der foretaget søgninger på murtykkelse, sprægninger og søgninger på Arrivas busholdepladser.

Derudover konfiskerede politiet også et videokamera, som indeholdt flere videosekvenser af området omkring Loomis.

Nogle af de mange sekvenser var optaget fra krattet og ind mod bagsiden af Loomis. Flere gange zoomede kameraet ind på en bagdør og overvågningskameraer, som var opsat omkring bygningen.

Derudover var der en film af ruten til og fra Loomis, som var optaget ud af vinduet på en bil.

I begyndelsen af filmen filmede kameramanden kort sine vandrestøvler og nogle almindeliget, gule arbejdsbukser.

Tilsvarende bukser og støvler blev fundet hos Tayeb Si M'Rabet, men det var ikke ham på filmen, fortalte han under sin forklaring i retten.

Under røveriet mod Dansk Værdihåndtering i 2008 brugte man brændende lastbiler. Under dette røveri mener politiet, at man ville bruge brændende busser. (Foto: Ritzau Scanpix/MOGENS FLINDT)

Tiltalt: Jeg lånte tit min telefon ud

Den tidligere dømte røver Tayeb Si M'Rabet nægter at have kendskab til indholdet på det kamera, som blev konfiskeret af politiet under hans anholdelse.

Det var et, han fik stukket i hånden af en person, han ikke ønskede at fortælle navnet videre på. Han skulle give det videre til en anden, sagde han i retten.

- Hvorfor skulle du give det videre, ville anklageren vide.

- Jeg er ikke en person, der stiller spørgsmål, sagde Tayeb Si M'Rabet i retten.

Han erkendte dog, at det var hans Samsung-telefon, men han har aldrig foretaget de søgninger.

- Jeg har intet, intet, intet med det her at gøre, sagde Tayeb Si M´Rabet.

Han fortalte, at han havde delt sin telefon med flere personer, og det måske var dem, der havde foretaget søgninger og overført billeder og kort.

Han sagde dog i retten, at det var ham, der havde søgt på Arrivas busholdepladser, men det var fordi, han havde en ven, der arbejdede der.

Anklagemyndigheden fremlagde to screenshots af telefonnumre på en af de tidligere dømte røvere fra kuppet mod Dansk Værdihåndtering og på en mand, som er dømt for et røveri, der involverede en helikopter i Sverige i 2009. Begge billedblev fundet på Samsung-telefonen

- Det er ikke mig, der har taget dem, lød det fra Tayeb Si M'Rabet flere gange.

Han nægter også kendskab til de fire medtiltalte.

Ligner tidligere røveri

Ifølge anklageskriftet mod de fem mænd ligner planen for røveriet mod Loomis meget udførelsen af røveriet mod Dansk Værdihåndtering tilbage i 2008.

- Der er ting, jeg ikke kan komme ind på, men det er fuldstændig rigtigt, at det her ligner på flere områder det gamle røveri, sagde anklager Bo Bjerregaard til DR Nyheder, før retssagen i gik i gang.

Under røveriet mod Dansk Værdihåndtering blev der kastet partisansøm på vejene og opstillet brændende lastbiler og skraldebiler for at forhindre, at politiet kom frem.

Dengang kom røvere ind i værdicentralen ved at køre en gummiged gennem væggen.

Røverne slap af sted med mellem 62 og 70 millioner kroner. Politiet fandt kun fire millioner fra kuppet.

Retten i Glostrup afsiger ifølge tidsplanen kendelse om skyldspørgsmålet 22. marts, og hvis de fem bliver kendt skyldige, er der dom 24. marts.

Du kan se mere om kuppet mod Dansk Værdihåndtering i DR-programmet 'Kriminelt'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk