Politiet finder fejl på hver anden bybus i stikprøvekontrol

Det er et landsdækkende problem, at der bliver fundet fejl på bybusserne. Selskabet Keolis lover at stramme op.

I disse dage kontrollerer politienheden bybusserne i Aalborg. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Når politiets bremseenhed kører rundt i landet og kontrollerer bybusserne, bliver der fundet fejl på hver anden bus, der kommer igennem kontroltjekket. Det er især bremserne, der ikke lever op til standarderne.

Det fortæller Claus Kjær-Pedersen, der er politikommissær ved Nordjyllands Politi.

Lige nu kontrollerer enheden bybusserne i Aalborg. I går og i dag er 27 busser blevet kontrolleret. Af dem blev 13 sendt til syn, og i 11 tilfælde var der problemer med bremserne.

Samme billede gælder på landsplan, mener politikommissæren.

- Det er det samme i de andre politikredse. Det er alvorligt for færdselssikkerheden, at der er så mange busser, der kører med dårlige bremser. Dels fordi en bus er et stort og tungt køretur, der kan skabe en masse problemer. Derudover så har chaufføren et ansvar for de 60-70 passagerer, der er i bussen, siger han.

Det overrasker Claus Kjær-Pedersen, at der ikke er mere styr på bussernes bremsefunktion.

- Det kan ikke komme bag på busselskaberne, at vi kommer jævnligt og laver kontrol. De ved, at vi lige pludselig møder op og vinker busserne ind. Så jeg forstår ikke, hvordan der kan være problemer med så mange, siger han.

Beklagelig situation

To af landets største busselskaber Arriva og Keolis ejer og bemander bybusserne i størstedelen af de danske byer. Keolis beklager situationen:

Sikkerheden har højeste prioritet. Så derfor strammer vi gevaldigt op for at sikre, at alle busserne bliver testet til punkt og prikke.

- Det er vi kede af, og det kan vi kun beklage dybt. Vores mantra er sikkerhed først. Det er blevet udfordret, og det må skyldes, at vi har haft nogle procedurer, der ikke har fungeret godt nok. Det må vi rette op på, så det blive ordentligt fremover, siger Joakim Vasehus, der er kommunikationschef i Keolis.

Selskabet har nu iværksat en undersøgelse i Aalborg for at finde ud af, hvordan der kan være fejl på så stor en del af bybusserne.

- Sikkerheden har højeste prioritet. Så derfor strammer vi gevaldigt op for at sikre, at alle busserne bliver testet til punkt og prikke. Det vi finder ud af i Aalborg, vil blive brugt i vores afdelinger i resten af landet, siger Joakim Vasehus.

Busselskabet Arriva vil ikke kommentere sagen, før politiet har lavet en samlet opgørelse over problemet.

Rettelse: Onsdag d. 11. januar bragte DR dagen igennem en række historier på radio, tv og DR.DK om en politirazzia i Aalborg, hvor en række busser havde problemer med bremserne. Politiet oplyste først på dagen til DR, at der er bremseproblemer på hver anden bybus i Danmark. Dette blev imidlertid senere rettet til hver fjerde til femte bybus. Denne rettelse kom med i de senere versioner af historien, men vi fik ikke i den sammenhæng oplyst om de forkerte tal, som var blevet bragt først på dagen. DR beklager fejlen.