Politiet: Flere kan blive sigtet i kræftskandale

Politiet er ikke færdige med at grave i sagen om brystkræftundersøgelser i Region Sjælland, hvor flere ledende medarbejdere i dag er blevet sigtet.

Politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Kim Kliver siger, at bevismaterialet nu skal analyseres i samarbejde med fagpersoner. (Foto: Ann Smed Madsen © dr)

Efter en stribe ransagninger og sigtelser af ledende medarbejdere i dag, er politiet stadig langt fra at være kommet til bunds i sagen om mangelfulde undersøgelser for brystkræft i Region Sjælland.

Derfor kan der komme flere sigtelser.

- Det er et ret omfattende materiale, som vi er i gang med at indhente og skal gennemgå. Vi er nødt til at tage forbehold for, at der kan komme yderligere sigtelser på baggrund af materialet og den dokumentation, som vi forsøger at indhente, siger Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Både regionen som institution og et antal ledende medarbejdere blev i dag sigtet i sagen, der handler om mindst 304 brystkræftramte kvinder, som kan have fået en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus.

- Vi vil hjælpe politiet alt det, vi kan, med den efterforskning, de er i gang med. Vi har kun et sigte, og det er at få denne her meget tragiske sag ordentligt belyst, siger formand for Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

Styrelsen for Patientsikkerhed meldte regionen til politiet i marts, og nu har man ransaget en række lokaliteter og kontorer forskellige steder på Sjælland. Hvilke lokaliteter og hvor mange, der er blevet sigtet, vil politiet ikke give oplysninger om på nuværende tidspunkt, da man stadig ikke har overblik over materialet.

- Derfor er vi også nødt til at holde kortene lidt tættere ind til kroppen af efterforskningsmæssige årsager, så vi får arbejdsro til den umiddelbare indsats, siger Kim Kliver.

Alvorlig sag: Tilliden er brudt

Det var en overlæge på Ringsted Sygehus, som slog alarm og kontaktede myndighederne i sagen. De nationale retningslinjer siger, at kvinder, der henvises med en mistanke om brystkræft, skal have en ultralydsscanning, men sygehuset tilbød ved en fejl kun en mammografi. Da fejlen blev opdaget, nølede Region Sjælland ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed med at genindkalde de kvinder, der ikke var blevet undersøgt grundigt nok.

Det kostede i februar sygehusdirektør Vagn Bach jobbet, og nu er det en politisag.

Nu står regionen med en stor udfordring, hvis man skal genopbygge tilliden, lyder det fra direktøren i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

- Sigtelserne er en understregning af, at det er en ganske alvorlig sag, vi har at gøre med her. Vi har under hele sagen holdt fast i, at man burde vende hver en sten, og regionen har et ansvar for at sikre, at patienterne kan have tillid til de undersøgelser, de får stillet i udsigt. Den tillid har været brudt i denne sag. Der er et kæmpe arbejde fra regionen for at få skabt den tillid igen, siger han.

Hvad der nu sker med sagen, er for tidligt at sige. Først skal beviserne analyseres med hjælp fra fagpersoner.

- Det er noget, vi skal have lejlighed til at gennemgå minutiøst, og så skal vi se, om der er grundlag for fortsatte efterforskningsskridt, eller om vi er blevet så kloge, at vi kan indstille til anklagemyndigheden, hvad vi mener, der kan være grundlag for, siger politiinspektør Kim Kliver.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk