Politiet: Formodet gerningsmand til attentat mod Hedegaard anholdt i Tyrkiet

Den formodede gerningsmand til attentatforsøget mod Lars Hedegaard er fængslet i Tyrkiet, oplyser Københavns Politi.

- Den eneste, der kender motivet, er gerningsmanden, siger Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden i Københavns Politi. (© DR)

Den formodede gerningsmand til attentatforsøget mod den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard blev fredag anholdt i Tyrkiet nær storbyen Istanbul med et falsk pas.

Det oplyser Københavns Politi på et pressemøde.

- Efterforskningen førte i fredags til en anholdelse i Tyrkiet. I går var den formodede gerningsmand for en dommer, og efterfølgende er han blevet fængslet. Vi har lige nu en dialog med de tyrkiske myndigheder om at få ham afhørt og udleveret til Danmark, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden i Københavns Politi.

Politiet oplyser desuden, at den anholdte er 26 år gammel og har opholdt sig i Syrien, men ønsker ikke at kommentere, om han har kæmpet i borgerkrigen i landet.

Den mistænkte er dansk statsborger med mellemøstlig baggrund, og han flygtede ud af Danmark, samme dag som attentatforsøget mod Lars Hedegaard foregik.

Fortsat uklart motiv

Det er på nuværende tidspunkt fortsat ikke klart, hvad motivet til attentatforsøget kan være.

- Den eneste, der kender motivet, er gerningsmanden. Men meget tyder på, at han har været alene, og vi efterforsker selvfølgelig vinklen, hvor det kan skyldes de islamkritiske ytringer fra Lars Hedegaard, siger Jørgen Skov, der dog ikke vil afvise, at den mistænkte kan være i ledtog med andre.

Politiet oplyser, at der har pågået en større international og hemmelig efterforskning, og at det er årsagen til, at der har været så stille om Lars Hedegaard-sagen.

Politiet lægger vægt på, at de har fået en dommers ord for, at der er en begrundet mistanke til, at den mistænkte er gerningsmanden.

Forsøgt skudt i februar 2013

I februar 2013 blev Lars Hedegaard udsat for et attentat i sin opgang i København. Her blev han overfaldet af en mand i en rød jakke, som Hedegaard troede var et postbud.

Manden skød ifølge Hedegaard en gang, men herefter stod han og fumlede med pistolen. Det endte i håndgemæng mellem de to mænd, og til sidst flygtede manden til fods, har Hedegaard fortalt.

Lars Hedegaard er kendt for sine antiislamistiske holdninger. Han er historiker, journalist og forfatter. Han er en en flittig deltager i debatten om ytringsfrihed, og har været formand for Trykkefrihedsselskabet siden 2004, men stoppede som formand tidligere i år.

Facebook
Twitter