Politiet fuskede med politirapport

Fifleri med politirapport i narkosag blev godkendt af ledelsen i Nordsjællands Politi. Det udløser kritik fra statsadvokat.

Fifleri med politirapport i narkosag blev godkendt af ledelsen i Nordsjællands Politi. Det udløser kritik fra statsadvokat. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Politiets rapporter bliver ofte brugt som beviser i retssager, og derfor er det vigtigt, at man kan stole på indholdet.

Det kan man ikke hos Nordsjællands Politi. Ikke altid i hvert fald. Den regionale statsadvokat har nemlig i en endnu ikke offentliggjort rapport rettet kritik mod Nordsjællands Politi.

Det er Frederiksborg Amts Avis, der onsdag kan fortælle, at statsadvokaten finder det "meget kritisabelt", at politiet bevidst har fiflet med indholdet af en politirapport. Fifleriet var godkendt af ledelsen.

Et kilo kokain på parkeringsplads

Sagen drejer sig om et kilo kokain, der blev handlet på en parkeringsplads ved Esrum i 2009. En 39-årig mand fra Græsted-egnen deltog i overdragelsen, men havde på forhånd tippet politiet.

Det fremgik dog ikke af den politirapport, som blev fremlagt i et grundlovsforhør mod en makedonsk mand, som blev anholdt i forbindelse med narkohandlen.

I den rapport stod, at anholdelsen var et resultat af en rutinemæssig kontrol af en udlænding i en stor og dyr bil. Ikke et ord om, at han var blevet angivet af den 39-årige.

Ville beskytte meddeler

Systemet med to rapporter - en sand og en falsk - blev lavet for at den 50-årige makedoner ikke skulle få nys om, at han var blevet angivet af den 39-årige.

Først rettede statsadvokaten sin undersøgelse mod den politiassistent, som havde lavet rapporten. Men det viste sig, at ledelsen havde haft en finger med i spillet.

Statsadvokaten fungerer ud over at være anklagemyndighed som tilsynsmyndighed for politiet.