Politiet gætter på årsag til bandeopgør: Hash, uvenskab og jalousi

Politiet har svært ved at sige, hvorfor Loyal to Familia og andre grupper kæmper på Nørrebro.

23 skyderier på åben gade i København de seneste to måneder.

Sådan lyder status efter endnu et døgn i København, hvor der blev skudt i Tingbjerg, ved Blågårds Plads og i Nordvest. Ingen blev ramt.

Men hvem er i konflikt med hinanden, og hvad skyder de for?

Vi giver her et overblik.

Nørrebro-bande kæmper mod flere andre

Ifølge Københavns Politi kæmper flere grupperinger med base i MjølnerparkenNørrebro, i Nordvest og Husum med banden Loyal to Familia (LTF), der udspringer fra Blågårdsplads på Indre Nørrebro.

- Det er vores vurdering, at grupperingen Loyal to Familia er på den ene side. På den anden side er der en gruppering blandt andet fra Mjølnerparken, siger Torben Svarrer, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

- Derudover er der muligvis to andre grupperinger, som er en del af det, der nu foregår inde i Mjølnerparken, tilføjer han.

Grupperne kommer ifølge politiet fra de københavnske områder Husum og Nordvest.

Gruppen fra Mjølnerparken har tidligere brugt navnet Brothas, men en gruppe fra den bande tilsluttede sig ifølge DR's oplysninger sidste år den tyske gruppering Black Jackets, mens resten agerede i en mindre gruppe uden et decideret bandenavn.

Nu er Black Jackets ude igen, og grupperingen fra Mjølnerparken bruger muligvis igen navnet Brothas, lyder det fra politiet.

Hvorfor grupperne fra henholdsvis Mjølnerparken, Nordvest og Husum har fundet sammen, kan politiet ikke give et klart svar på, men det kan være, at de alle har ligget i konflikt med Loyal to Familia, som har "tvunget dem" til at arbejde sammen for at stå stærkere, fortæller politiet.

Herfra lyder det også, at det ikke et ukendt fænomen, at bandemedlemmer skifter grupper, og at der kan opstå intern uenighed i banderne.

- De er ikke 100 procent tro mod de enkelte bander, siger Torben Svarrer.

En undersøgelse fra Justitsministeriet viser, at bandemedlemmer typisk er tilknyttet en bande i tre år.

Torben Svarrer, vicepolitiinspektør hos Københavns Politi

Politiet: Loyal to Familia spreder sig

Det står uklart for politiet, hvad parterne kæmper om.

- Vi har konstateret, at den ene gruppering har ekspanderet og rekrutteret voldsomt henover foråret og forsommeren. Om det har været en provokation for den anden gruppering, det er ét scenarie for, hvorfor sådan noget her blusser op, siger Torben Svarrer.

Her taler han om banden Loyal to Familia, der ifølge Rigspolitiet har 225 medlemmer og dermed er den største gruppering blandt de 98 bander, der ifølge politiet var i hele Danmark ved nytår.

Det samlede antal bandemedlemmer lå ifølge Rigspolitiet på 429 den 1. juli, men antallet er muligvis steget siden.

Andre forklaringer på den nuværende konflikt kan ifølge politiet også være i spil.

- Der har også været nævnt noget om kriminelle markeder. Det er simpelthen så svært at gennemskue, hvad det er, siger Torben Svarrer.

Han nævner blandt andet kampen om steder, der kan sælges hash fra.

Også personlige uvenskaber kan forklare uroen og skyderierne.

- Det kan også være noget så banalt som gammelt uvenskab, der pludselig bryder op. De kender hinanden på tværs af banderne, så der kan simpelthen ligge så mange personlige ting i det, siger Torben Svarrer.

Bandeleder løsladt i foråret

I marts 2o17 blev lederen af Loyal to Familia, Shuaib Khan, løsladt, efter at han havde afsonet en straf for gruppeoverfald på to tilfældige samt en dom for overfald i fængslet, der gik ud over en anden bandeleder fra Nørrebro.

Det fik i foråret politiet til at udtale, at der kunne opstå fornyet uro i bandemiljøet.

Ifølge både politiet og Københavns Kommune har Loyal to Familia-banden været meget aktiv siden foråret, og selvom den stammer fra Nørrebro, viser den sig nu også i andre københavnske bydele - for eksempel Amager, Valby, Sydhavnen, Sjælør og i det københavnske natteliv i Indre By.

- I forbindelse med løsladelsen af et ledende medlem af denne gruppering er der sket en optrapning af gruppens aktivitet, herunder også fornyet kriminel aktivitet, skriver Københavns Kommune i et nyt udkast til, hvordan Nørrebros bander bedst kan bekæmpes.

Bruger nu mærker på tøjet

Kommunen noterer sig, at gruppen nu benytter sig af mærker på tøjet.

- Personerne optræder i højere grad end tidligere i tøj og kasketter med LTF-symboler i forskellige variationer, ligesom de også forsamles i større grupper ved særlige lejligheder, skriver kommunen.

Selvom politiet kan konstatere, at lederen har brugt sin løsladelse til at få banden til at vokse, kender de ikke motivationen.

- Vi ser, at han ekspanderer, men hvad motivet for det er, ved vi reelt ikke. Er det fordi, Loyal to Familia bare vil være den største gruppering? Hvad er det, der får ham til det? Det kan jeg ikke svare på på stående fod, siger Torben Svarrer.

I sommer viste billeder på de sociale medier, at Loyal to Familia har planer om at udvide uden for Danmarks grænser.

Her optrådte flere medlemmer fra banden i optog i Malmø og Helsingborg og lagde billeder op af nye rygmærker med "LTF Sweden".