Politiet gav 456 forkerte fartbøder: Vi er rigtig kede af det

I fire et halvt år gav politiet bøder på en strækning, hvis man kørte over 60 kilometer i timen. Men fartgrænsen var på 80 kilometer i timen.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har udstedt 456 forkerte fartbøder gennem fire og et halvt år. (Arkivfoto: Jens Thaysen/Scanpix 2015) (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

- Vi er selvfølgelig rigtig kede af det.

Sådan siger chefanklager ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Flemming Petersen, efter det har vist sig, at politiet har givet 456 forkerte fartbøder på Brovejen i Guldborgsund.

Fartbøderne blev udstedt mellem januar 2015 og den 26. juli 2019 ved ti forskellige fartkontroller. I 48 tilfælde faldt der også en dom, for eksempel et klip i kørekortet eller en frakendelse af kørekortet.

Strækningen er en landevej, hvor fartgrænsen er normalt er 80 kilometer i timen. Men før og efter Guldborgsundcentret er den sat ned til 60 kilometer i timen.

Ved centret er et lyskryds, hvilket normalt ville ophæve fartgrænsen på 60 kilometer i timen, med mindre der skiltes umiddelbart efter krydset.

På Brovejen kom skiltet først efter 300 meter.

Bilister var i god tro

Bilisterne har derfor været i god tro, hvis de har kørt 80 kilometer i timen efter krydset. Men bøderne er altså faldet ved en langt lavere fart.

- Vi tager helt klart det fulde ansvar. Det er vores ansvar at køre strækningen igennem og tjekke, at der er skiltet korrekt, når vi er ude med atk-vognen (fotovognen, red.), siger Flemming Petersen og understreger, at retningslinjerne er blevet indskærpet over for dem, der foretager fartmålingerne.

Alle bøderne fra perioden bliver betraget som forkerte - også hvis man har kørt mere end 80 kilometer i timen.

Har undersøgt fejl i et år

Politiet blev opmærksomme på fejlen, da en borger, der havde fået en bøde, kontaktede dem. Siden har man gennemgået målinger på strækningen helt tilbage til 2007 for at se, om der er sket fejl.

Det arbejde har ifølge Flemming Petersen taget et års tid, og det er stadig ikke færdigt.

Den nemme del af arbejdet er ifølge chefanklageren de tilfælde, hvor det blot er bødepenge, der skal betales tilbage.

Det vil ske automatisk inden 1. august, og man behøver derfor ikke tage kontakt til politiet.

Mere kompliceret bliver det dog at rette de domme, hvor bilisten har fået et klip i kørekortet eller måske endda mistet kørekortet helt.

- Den del er vi ikke nået til endnu. Nu skal vi gennemgå sagerne en for en, siger Flemming Petersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk