Politiet gennemfører aktion mod lejr med filippinske lastbilschauffører i Padborg

Op mod 200 filippinske lastbilschauffører har ifølge 3F boet i containere i en lejr i Padborg.

Det er her, at filippinske lastbilschauffører har boet.

Politiet har her til morgen gennemført en aktion mod en transportvirksomhed i Padborg.

Syd- og Sønderjyllands Politi fortæller i en pressemeddelelse, at politiet i samarbejde med en række andre myndigheder gennemførte et besøg i området for at undersøge forholdene for virksomhedens filippinske chauffører.

Fagforeningen 3F har i skarpe vendinger kritiseret forholdene for op mod 200 filippinske lastbilschauffører, der har levet i containere i en lejr i Padborg.

I den forbindelse har 22 filippinere og 4 srilankanere i dag frivilligt taget med politiet og afgiver i øjeblikket forklaring om deres forhold, hvad angår arbejde, ansættelse, skat og bolig, lyder det fra politiet.

Politiet bekræfter ikke, at de har ryddet lejren, men siger, at de fortsat er i gang med en aktion hos transportvirksomheden, hvor filippinerne er ansat.

Undersøger ulovligheder

Ifølge politiet foretages aktionen i samarbejde med Udlændingekontrolafdelingen, Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen, Aabenraa Kommune og Brand og Redning Sønderjylland.

Politiets rolle er blandt andet at undersøge, om filippinernes forhold, som de kalder "spartanske", er så ringe, at der er tale om en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om menneskehandel.

Myndighederne har konstateret forhold og fået forklaringer fra chauffører, der peger på, at der er brug for yderligere undersøgelser, skriver politiet i pressemeddelelsen.

Ud over de mulige overtrædelser af straffeloven skal politiet også tjekke, om chaufførernes arbejds- og opholdstilladelser er i orden.

3F: Overgår alt

Sagen kom i mediernes søgelys efter artikler fra Fagbladet 3F, hvor fagforeningen kalder forholdene for chaufførerne "usle" og "uhygiejniske".

- Jeg har aldrig oplevet noget så slemt, lyder det fra Kim Brandt, formand for 3F i Aabenraa, over for DR Nyheder.

- Det her overgår alt. Det er chauffører, som man vil aflønne med to euro i timen, siger formanden, der kalder chaufførernes løn- og boligforhold for uacceptable.

3F Aabenraa har fået kontakt til nogle af chaufførerne, der blandt andet kritiserer deres arbejds- og boligforhold.

Nogle af dem har optaget videoer fra lejren, der blandt andet viser en skumgummimadras på gulvet i en lastbilanhænger og simple, interimistiske køkkenforhold.

Hos det danske selskab Kurt Beier Transport A/S, der har ansat chaufførerne, afviser direktør Karsten Beier ifølge 3F, at chaufførerne bor i slum og oplyser, at selskabet overholder alle love og regler. Han siger også, at der ikke bor 200, men højst 25 mennesker i lejren.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kurt Beier Transport.

Ikke nødvendigvis ulovligt

Selv om 3F kritiserer chaufførernes forhold og siger, at chaufførerne får ned til 15 kroner i timen, er lønforholdene ikke nødvendigvis ulovligt.

Det påpeger arbejdsmarkedsforsker Jonas Felbo-Kolding fra Københavns Universitet over for 3F.

Ifølge fagforeningen er arbejderne ansat gennem et datterselskab i Polen. Når filippinerne har fået opholds- og arbejdstilladelse i Polen, kan de frit og lovligt tage arbejde i blandt andet Danmark.

- De nyder godt af arbejdskraftens og tjenesteydelsers frie bevægelighed inden for EU, siger Jonas Felbo-Kolding til 3F.