Politiet: Gerningsmand skød i alt 40 gange ved terrorangreb i København

Politiet bekræfter terror-gerningsmandens identitet og meddeler. Han forsøgte at komme ind i Krudttønden ad flere indgange.

Gerningsmanden bag weekendens terrorangreb i København skød i alt 28 gange, da han angreb ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. (Foto: © Liselotte Sabroe, Scanpix)

Gerningsmanden ved weekendens angreb i København affyrede i alt 40 skud ved henholdsvis Krudttønden, synagogen på Krystalgade og mod politiet på Svanvevej.

Før han skød ved det første gerningssted, nemlig kulturhuset Krudttønden, forsøgte han at komme ind ad andre indgange end hovedindgangen. Herefter mødte han på gaden Finn Nørgaard, som han skød og dræbte. Ét skud var nok til at dræbe Finn Nørgaard.

Alene ved kulturcaféen Krudttønden på Østerbro affyrede gerningsmanden 28 skud med et såkaldt M95-gevær.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Bekræfter identitet

De tekniske undersøgelser viser, at gerningsmanden ved synagogen natten til søndag har afgivet to skud med en kaliber 7,65 millimeter pistol og syv skud med en 9 millimeter pistol. Dermed brugte han altså i alt tre våben til sine angreb.

Begge pistoler er identiske med de to pistoler, han blev fundet i besiddelse af efter at have skudt mod politiet på Svanevej senere på natten til søndag.

Derudover kan politiet nu for første gang bekræfte den mistænkte gerningsmands identitet, altså at den formodede gerningsmand er den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Takker for tålmodigheden

Ifølge politiet affyrede den 22-årige 11 skud ved synagogen og tre skud på Svanevej, før han selv blev skudt og dræbt af politiet.

Jørgen Skov, ledende politiinspektør i Københavns Politi siger, at man med de nye oplysninger er kommet et vigtigt skridt videre i efterforskningen.

- Vi forstyrrer fortsat mange med afhøringer, genafhøringer, indsamling af videomateriale og meget mere, og vi er meget glade for den store tålmodighed, velvilje og forståelse vi oplever hos alle, siger han.

PET holder øje med danske jøder

Samme aften fortæller Politiets Efterretningstjeneste, at tjenesten meget nøje følger jødernes beskyttelsesbehov i kølvandet på weekendens terrorangreb i København, hvor en 37-årig jødisk synagoge-vagt mistede livet.

Det sker efter at have modtaget flere spørgsmål om jødernes sikkerhedssituation.

- PET følger trusselsbilledet meget tæt i relation til det jødiske samfund i Danmark og har en løbende dialog med det jødiske samfund om sikkerhedssituationen og sikkerhedsforanstaltninger, lyder det i en pressemeddelelse.

- Beskyttelsesniveauet fastsættes på baggrund af en politi- og sikkerhedsfaglig vurdering og tilpasses løbende i lyset af trusselsbilledet, skriver PET.

Efterretningstjeneste vil dog ikke løfte sløret for omfanget af deres beskyttelse af jøderne eller konkretisere, hvordan PET beskytter jøderne.

/ritzau/DR Nyheder