Politiet har anholdt en fremmedkriger i Københavns Lufthavn

Den 22-årige danske statsborger har været internationalt efterlyst siden 2017.

Fremmedkrigeren har været begæret udleveret fra Tyrkiet siden 3. maj 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 22-årig fremmedkriger med dansk statsborgerskab er tirsdag aften blevet anholdt ved indrejse i Københavns Lufthavn fra Tyrkiet.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi.

Den 22-årige har været internationalt efterlyst siden 2017, hvor den pågældende blev varetægtsfængslet in absentia. Den 3. maj 2019 blev vedkommende begæret udleveret fra Tyrkiet for overtrædelse af en række terrorrelaterede paragraffer.

Vedkommende er sigtet for at fremme en terrororganisations virke eller forsøg på samme, for at lade sig hverve til eller begå terror eller at medvirke til samme. Derudover er den 22-årige sigtet for at indrejse til og ophold i en forbudszone.

Den 22-årige vil blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup i morgen med henblik på varetægtsfængsling. Politiet vil begære dørene lukket.

Politiet har for nuværende ikke yderligere kommentarer til sagen.

Anden fremmedkriger på et år

Det er anden gang på mindre et år, at der lander en fremmedkriger med dansk statsborgerskab i Københavns Lufthavn.

Ahmed el-Haj, der tidligere havde skudt til måls efter billeder af flere danske politikere, blev hjemsendt fra Tyrkiet den 11. november 2019, og landede samme dag i lufthavnen i Kastrup. Han havde fået en dom på fire års fængsel i Tyrkiet for at have tilsluttet til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Han blev ved ankomsten sigtet for to forhold i straffelovens paragraf 114 - den såkaldte terrorparagraf.

Siden 2012 er ifølge PET mindst 159 personer udrejst fra Danmark for at tilslutte sig islamistiske grupper i Irak og Syrien. Omkring en tredjedel af dem er omkommet i konfliktzonen.

I den seneste trusselsvurdering fra PET fremgår det, at 34 personer udrejst fra Danmark fortsat befinder sig i Irak, Syrien eller et af de omkringliggende lande. 21 af dem er ifølge PET's oplysninger fængslet eller tilbageholdt - de fleste af dem i kurdisk kontrollerede lejre og fængsler i det nordøstlige Syrien.

Det har siden 2016 været ulovligt at rejse ind i eller opholde sig i bestemte konfliktområder. Da det blev indført, var det ulovligt at rejse til flere områder i Syrien og til Mosul-distriktet i Irak. I april sidste år blev det ændret til at dække over Idlib-provinsen og Deir ez-Zoor-provinsen i Syrien.

Det har siden oktober sidste år været muligt for den danske regering at fratage fremmedkrigere deres danske statsborgerskab, såfremt de har dobbelt-statsborgerskab.

Facebook
Twitter