Politiet har brugt over 100 millioner på at beskytte Paludan i år

Alene valgkampen har kostet politiet mindst 69 millioner kroner.

Rasmus Paludan forlader sin demonstration i Fælledparken i København 1. maj 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det har kostet politiet adskillige millioner at beskytte lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, i år - og særligt under den fire uger lange valgkamp.

Det viser to aktindsigter, som DR Nyheder har fået.

Fra 1. januar til valgdagen 5. juni 2019 har politiet brugt 100 millioner kroner på at sikre, at Rasmus Paludan har kunnet demonstrere og deltage i arrangementer rundt om i landet.

- Udgifterne omfatter ressourcer til arrangementer og demonstrationer vedrørende partiet Stram Kurs samt den øvrige landsdækkende politimæssige indsats i forbindelse med folketingsvalget, oplyser Rigspolitiet.

En væsentlig del af omkostningerne vedrører partiet Stram Kurs, skriver Rigspolitiet.

Dækker ikke overarbejde

Omkring 78 millioner kroner er gået til løn, 21 millioner er gået til det, politiet betegner som særlige ydelser, og cirka to millioner kroner er gået til indkvartering og forplejning af politifolk.

Derudover er beløbet faktisk endnu større end de 100 millioner kroner i politiets opgørelse. Politifolkenes oparbejdede overarbejde er for eksempel ikke med i opgørelsen, men politiet skønner, at det vil lyde på 30-45 millioner kroner.

De udgifter PET har haft, for eksempel til 24 timers livvagtsbeskyttelse og anden beskyttelse af Rasmus Paludan - særligt siden midten af april, er heller ikke medregnet.

Det vil sige, at udgifter til livvagtsbeskyttelse af for eksempel fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Pia Kjærsgaard (DF), Søren Pape Poulsen (K), Inger Støjberg (V), Naser Khader (K) og Mette Frederiksen (S) heller ikke er medregnet.

Dyr valgkamp

Forud for valgkampen var det de enkelte politikredse, som stod for sikkerheden omkring Rasmus Paludan, der vurderes at være alvorligt truet af militante islamister og personer med relation til danske bandemiljøer, har Politiets Efterretningstjeneste tidligere oplyst.

Under valgkampen blev der iværksat en landsdækkende politiindsats, som både skulle stå for Rasmus Paludans sikkerhed, men også for de øvrige politikeres sikkerhed.

Og alene under selve valgkampens fire uger, fra 7. maj til og med 5. juni 2019, skønner politiet at have brugt cirka 69 millioner kroner på sikkerheden - her er beløbet også uden udgifter til overarbejde.

- Det er ikke muligt fuldstændigt at adskille ressourceforbruget, der alene vedrører partiet Stram Kurs fra den øvrige indsats, men det er Rigspolitiets vurdering, at en væsentlig del af omkostningerne vedrører partiet Stram Kurs, lyder det.

Udgifterne bliver ikke til merudgifter for politiet, da pengene er taget fra andre opgaver.

- Skønnet er ikke udtryk for reelle merudgifter forbundet med aktiviteten, idet personaleressourcerne i et betydeligt omfang er omprioriteret fra andre opgaver, skriver Rigspolitiet.

I april lød det, at Rasmus Paludan i år havde kostet staten seks millioner kroner. I maj var beløbet ifølge Politiken vokset til 41 millioner kroner, og nu lyder beløbet altså på cirka 100 millioner kroner - uden udgifterne til overarbejde.

DR Nyheder har tidligere fortalt, at trusler mod Rasmus Paludan førte til historisk stor politiindsats under valgkampen:

Artiklen er blevet opdateret med yderligere oplysninger om PETs udgifter til livvagter.