Politiet har ikke tid til at efterforske ulovlig deling af nøgenbilleder

En sag kan ligge på politiets bord i et halvt år, uden der bliver gjort noget ved det. Flere politikere vil derfor nu gribe ind.

Unge mennesker sender i stor stil nøgenbilleder til deres kærester eller flirt. Men nogle gange ender billederne med at komme i forkerte hænder. (© dr)

Det kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte pige, når hendes intime billeder bliver delt eller videresendt på nettet.

Og det er faktisk også ulovligt at videresende og dele andres intime nøgenbilleder.

Alligevel er der ikke altid hjælp at hente hos myndighederne.

De enkelte sager om nøgenbilleder kan nemlig ligge på politiets skrivebord i et halvt år, uden at der bliver gjort noget ved det.

Det erkender politiet selv i dokumentaren "Ung, nøgen og udstillet", der bliver sendt i aften på DR2.

- Situationen i øjeblikket, hvor vi er i en form for terrorberedskab, betyder, at vi skal prioritere tingene anderledes. Og nogle sager - også den her slags - får lov at vente. Det erkender jeg blankt, siger Flemming Kjærside, der er leder af politienheden NC3 under Rigspolitiet, som efterforsker digital kriminalitet.

Politiet hører om flere grupper

DR2-dokumentaren afslører, at der i hele landet findes arkiver med nøgenbilleder af piger, som bliver delt - primært blandt drenge og unge mænd. Flere af pigerne optræder med navn og hjemby sammen med nøgenbillederne.

DR2 har været i kontakt med SSP-medarbejdere i 81 forskellige kommuner, og i 35 af dem kender medarbejdernes til lokale mapper, samlinger eller arkiver med billeder af nøgne piger og i få tilfælde drenge.

Hos politiet hører man til stadighed om nye grupper, der bliver oprettet med intime billeder, og myndighederne prøver så vidt muligt at forfølge det, lyder fra fra NC3-enheden.

- Jeg kan godt få øje på sådan en side her, men jeg har ingen mand, ingen folk til at gøre noget ved det, og så ligger sådan en sag bare et halvt år. Det er altså de barske realiteter, siger Flemming Kjærside.

Svært at efterforske udenlandske sider

Dertil kommer, at sagerne nogle gange kan være svære at efterforske, fordi sporene i flere tilfælde ender på udenlandske servere. Ifølge DR2-dokumentaren ligger nogle af mapperne på en russisk hjemmeside, selv om teksten er dansk, og pigerne på billederne er danske.

- Hvis det var på en server i Danmark, havde vi meget større mulighed for at gøre noget, men så snart vi er syd for Danmarks grænser, har vi ikke hånd i hanke med de servere, som tingene ligger på, siger Flemming Kjærside og erkender, at det igen afhænger af ressourcer.

- Vi arbejder selvfølgelig sammen med de øvrige landes politimyndigheder omkring det her, men det er altid et spørgsmål om prioritering.

Politikere vil gribe ind

Og det er ikke godt nok, mener flere politikere. Hos både Socialedemokraterne og Dansk Folkeparti kalder ordførerne på politisk handling.

- I det øjeblik politiet sidder uden ressourcer til de her sager, så er det jo en politisk opgave, siger retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen, og Peter Kofod Poulsen (DF) er enig:

- Det viser, at der ikke har været det politiske fokus, der skulle til, siger han.

Derfor vil folketingets største partier tage det op med justitsministeren og de øvrige partier i Folketinget.

- Vi skal til bunds i det her og følge udviklingen nærmere, for jeg tror, at det, vi har set indtil videre, kun er toppen af isbjerget, siger Peter Kofod Poulsen, der foreslår, at man som led i bekæmpelsen af problemet hæver strafferammen.

I dag kan man maksimalt få et halvt års fængsel, hvis man spreder sex-videoer og billeder af andre mod deres vilje. Også Trine Bramsen foreslår, at straffen bliver hævet.

- Det her skal sidestilles med fysisk vold, for det gør samme skade, som fysisk vold gør. Derfor skal vi have hævet straffen, siger hun.

Hvis det drejer sig om billeder af seksuel karakter af børn under 18 år, kan det være særligt skærpende, og så kan strafferammen være helt op til seks års fængsel.

I aften sender DR dokumentaren "Ung, nøgen og udstillet på nettet". Her kan du møde et par af de piger, der har oplevet, at deres billeder er blevet spredt på nettet. Det er klokken 21.30 på DR2.

DR vil gerne sætte mere fokus på ulovlig deling af intime billeder og videoer. Derfor vil vi meget gerne høre fra dig, hvis intime billeder af dig er blevet delt uden din tilladelse.

Vi vil også gerne høre fra dig, hvis du er forælder til et barn, der har været udsat for det.

Skriv, hvad du har oplevet til dinhistorie@dr.dk, så kontakter vi dig. Intet bliver offentliggjort uden dit/jeres samtykke.