Dansegulv, høj musik, drinks i baren.
Vi er helt sikkert rigtig mange, der har lyst til at gå til en stor fest, men vi må altså ikke i øjeblikket.
Alligevel er der hver weekend adskillige historier om større fester, der bliver lukket af politiet, fordi de er i strid med forsamlingsforbuddet.
Alene i hovedstaden er der fredag og lørdag aften og nat blevet sigtet 105 personer, der alle deltog i givetvis festlige, men også ulovlige forsamlinger.
- Det her er ikke bare spontant opståede fester. De er arrangerede og kan være af privat karakter, men hvor man er i et erhvervslejemål for at kunne mødes den vej rundt. Og dem har vi set nogle stykker af de seneste uger, siger Rasmus Agerskov Schultz, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi.
Springer i alle retninger
Bøden for at bryde forsamlingsforbuddet er som udgangspunkt 2.500 kroner. Et beløb, som mange hellere vil beholde end punge ud med og derfor får travlt med at undslippe ordensmagten.
Derfor har man fra politiets side også valgt at justere sin tilgang for at undgå flugter fra stedet.
Politiet forsøger så vidt muligt at 'sætte sig på området', hvor festen bliver afholdt, inden de giver sig til kende.
- Vi har oplevet flere gange, at folk springer i alle retninger ved vores ankomst, og det gør de jo, fordi de er helt klar over, at de har gjort noget galt. Derfor gør vi os også nogle mere taktiske overvejelser om, hvordan vi rykker ud, siger Rasmus Agerskov Schultz.
- Vi har set, at folk er berusede, og så bliver de altså mere villige til at tage chancer og springer ud af vinduer og så videre, og så kan vi tage fat på dem der, når vi har omringet stedet, siger han.
Når politiet slår til og lukker en fest, skal alle deltagere registreres, sigtes og afhøres. En opgave, der ikke er helt lige til, når man står med flere end 40 festdeltagere, som det blandt andet skete i nat.
Opfordring til forældre på Fyn
Til trods for en mere målrettet strategi med flere betjente lykkes det alligevel ikke altid at få folk til at makke ret.
Blandt andet stak tre af otte festgæster af fra en patrulje, da den i nat lukkede en ulovlig forsamling.
Ikke at det nødvendigvis er ensbetydende med, at man så slipper for sigtelsen, understreger Rasmus Agerskov Schultz.
- Vi bruger selvfølgelig ikke uanede ressourcer på at finde dem, men vi har da identificeret folk efterfølgende, og så står vi altså og banker på dagen efter, siger han.
Det er særligt unge mennesker i alderen 18 år til 30 år, som Københavns Politi møder, når de rykker ud til de ulovlige fester.
På Fyn har politiet også oplevet et større antal anmeldelser af af unge, der har forsamlet sig til fester og samvær på offentlige steder.
Det fik tidligere i dag ordensmagten til at sende en opfordring til de fynske forældre om at holde øje med deres børns færden i weekenderne.
En opfordring, som Odenses socialdemokraktiske borgmester, Peter Rahbæk Juel, gerne gentager.
- Jeg forstår godt, at vores børn og unge er trætte af restriktionerne - det er vi alle. Men vi er nødt til i fællesskab at holde fast. Så jeg håber, at forældre i hele Odense tager en ekstra snak med deres børn om, hvad man må og ikke må, skriver han til DR.
Derfor kan fester vinde over corona
I København er vurderingen, at udviklingen i antallet af ulovlige fester ikke er bekymrende, og at de ligger på et stabilt niveau.
Langt de fleste unge holder sig altså i skindet og lever med coronarestriktionerne uden at feste, men når en del alligevel gør, skal årsagen findes i ungdommens hang til at slå sig løs.
Det siger Helle Rabøl Hansen, der er postdoc ved DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse og forsker i unge og corona.
- Fester er for mange unge alt det, som hverdagen ikke er. Der skal der ikke præsteres fagligt, og fester er ikke som det rutineprægede hamsterhjul, som for eksempel uddannelse lægger op til.
- Fester er uforudsigelige, forløser alt det indestængte, og så kan de være spændende broer til alle former for kontakt, siger hun og fortsætter:
- Dertil kommer, at mange unge føler sig usårlige overfor corona, og at det i længden gør det endnu mere trættende at være i underlagt begrænsninger. Derfor kan fester vinde over restriktioner, siger hun.