Politiet har tidligere efterforsket pædofil pædagogmedhjælper

I 2007 efterforskede politiet henvendelse om den nu pædofilidømte Per Pedersen.

Efterforskningsleder Ole Nielsen viser her noget af det omfattende bevismateriale, politiet har gennemgået i sagen mod Per Pedersen. Foto: DR1 Dokumentar 'De skjulte overgreb'

Den pædofile Per Pedersen, der i 2018 blev idømt forvaring for overgreb mod 28 børn, er tidligere blevet efterforsket af Københavns Vestegns Politi.

Det skete i 2007, da en mand henvendte sig med en bekymring.

Ifølge manden havde Per Pedersen blottet sig for mandens søn. Det fik manden til at melde Per Pedersen til politiet, som dengang efterforskede sagen.

Af hensyn til familien optræder han ikke med sit navn, men det er redaktionen bekendt.

Mandens søn havde lært Per Pedersen at kende til spejder, hvor den nu dømte var spejderleder. Da mandens dengang 10-årige søn stoppede til spejder, fungerede Per som en slags voksenven for sønnen. Per tog blandt andet sønnen med i biografen og til fodboldkampe.

Manden og drengens farmor syntes, at Per "opførte sig mistænkeligt".

Manden kontaktede dengang Rødovre Kommune. DR har fået aktindsigt i et dokument fra 21.februar 2007.

- Han ringer, da han er bekymret for, om sønnen er i kontakt med en 38-årig pædofil mand Per, står der i notatet.

Mor kaldt til samtale

Henvendelsen fik kommunen til at indkalde sønnens mor til en samtale om, hvad sønnen lavede sammen med Per. Sønnens mor afviste, at Per skulle være pædofil.

I 2007 kontaktede manden politiet med samme bekymring. Politiet efterforskede sagen og afhørte flere vidner.

- Både sønnen og de vidner, der skulle have fortalt manden om sagen, afviste ethvert kendskab, skriver Københavns Vestegns Politi i dag til DR.

I dag siger manden, at han ville ønske, at hans henvendelse til politi og kommune dengang havde ført til en nærmere undersøgelse.

Han er bange for, at Per Pedersens overgreb kunne have været stoppet for 10 år siden.

- Jeg føler ikke, at jeg blev taget seriøst. Alle steder blev jeg mødt med en mistanke om, at jeg var ude på at ramme min søns mor, siger han i dag. Han lå dengang i en svær samværssag med sønnens mor.

I Statsforvaltningen gentog manden sine bekymringer.

Pædagogmedhjælper fra Brøndby kontakter politiet

Per Pedersen har seksuelt misbrugt 28 børn i en børnehave i Albertslund og i en spejderklub i Brøndby.

I Albertslund var han ansat i børnehaven Rosenly fra 2003 og frem til anholdelsen i 2017, og i den tid var der ingen indberetninger på ham.

Før 2003 var han i en årrække ansat i forskellige børnehaver i Brøndby Kommune.

I kølvandet på anholdelsen af Per Pedersen i foråret 2017, har politiet efterforsket en episode fra Per Pedersens ansættelsestid i Brøndby. En tidligere ansat har selv henvendt sig til politiet med en bekymring, hun husker fra dengang.

For meget i puderummet

Den tidligere ansatte mindes et møde i en børnehave i Brøndby tilbage omkring 2000. Pædagogmedhjælperen husker, at en forælder syntes, at Per Pedersen var for meget i puderummet med børnene.

Dokumenter, som DR har fået aktindsigt i, viser, at Københavns Vestegns Politi har genoptaget sagen, efter at den tidligere ansatte fra Brøndby henvendte sig.

- Hun (pædagogen, red) oplyste, at hun på baggrund af en forældrehenvendelse tilbage i ca. 2000/2001 var indkaldt til et møde i institutionen sammen med lederen, pigens forældre og en repræsentant fra kommunens PPR vedrørende Per. Hun havde selv i en anden anledning henvendt sig til sin leder og fortalt, at hun faldt det påfaldende, at Per tog børnene med ind i puderummet om morgenen for at læse historier for dem, står der i dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

Efter henvendelsen fra pædagogmedhjælperen undersøgte politiet i foråret 2018, om der lå nogen indberetninger på Per Pedersen fra Brøndby-tiden.

Fornyet efterforskning

Brøndby Kommune blev bedt om at hjælpe politiet med oplysninger på den daværende leder af børnehaven, fremgår det af dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

- Min chef mener, det er nødvendigt, at politiet får afhørt vedkommende for alle hensyns skyld. Ikke at jeg tror, hun kan huske noget, men det må ikke være usagt. DR gransker jo alt, skriver en efterforsker i Københavns Vestegns Politi til Brøndby Kommune.

Efterforskningsleder i sagen, Ole Nielsen, forklarer, at politiet har afhørt pædagogen, men at de ikke har fundet yderligere indikationer for, at der skulle være begået overgreb på det tidspunkt.

Hvorfor starter I så alligevel en undersøgelsessag? Er det fordi, DR henvender sig?

- Vi gør det for at få henvendelsen registreret og for at se, hvad er der i den. Så kan man jo stille sig selv spørgsmålet, skulle vi så gå ud på daværende tidspunkt og tage kontakt til anslået mellem 300-400 børn, som var børn i institutionerne (i Brøndby, red.) på daværende tidspunkt, som i dag ville være voksne. Det ville efter vores vurdering være en unødig bekymring at pålægge de her mennesker. Både dem og deres forældre. Så det har vi valgt ikke at gøre, siger politikommissær ved Københavns Vestegns Politi, Ole Nielsen.

DR har været i kontakt med den pædagogmedhjælper, der i dag stadig husker et bekymringsmøde om Per Pedersen. Et møde, der ifølge hende ligger næsten 20 år tilbage i tiden.

Brøndby Kommune oplyser, at de har undersøgt, om der ligger et mødereferat, men har ikke kunnet finde noget.

Der er blevet rettet i denne artikel.

FacebookTwitter