Politiet i opfordring: Stop med at dele video af overfald på toilet

Video, der florerer på sociale medier, viser et overfald på en ung mand.

Det kan udløse en bøde eller op til seks måneders fængsel at dele videoen. (Foto: © VIBEKE TOFT)

Stop med at dele videoen.

Sådan lyder opfordringen fra Syd- og Sønderjyllands Politi, efter at en video, der viser et overfald på et toilet, er begyndt at florere på sociale medier.

- Det er stærkt krænkende overfor den unge mand, at andre mennesker kan se ham i den situation.

- Det er grunden til, at vi går ud med det. Vi vil gerne have andre til at stoppe med det her, siger Kaj Nielsen, politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Han advarer samtidig om, at det kan være strafbart at dele videoen.

- Hvis folk er i en situation, som er krænkende og ydmygende for dem, og det er åbenbart, at den situation ikke skal deles med offentligheden, vil det være strafbart efter straffelovens paragraf 264 d, siger han.

Bliver man straffet efter den paragraf, kan man straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder.

Efterforskes som voldssag

På videoen kan man se, at en lyshåret ung mand bliver slået og sparket i hovedet af en anden ung mand, der tilsyneladende har anden etnisk baggrund end dansk. Derudover truer gerningsmanden med at hente en kniv, og tvinger offeret til at kysse hans sko.

Politiet ønsker ikke at fortælle noget om relationen mellem de to unge mænd eller deres baggrund, men oplyser, at den formodede gerningsmand, der ses på videoen, er sigtet for vold.

- Vi går normalt ikke ud og fortæller om konkrete sager og konkrete personer.

- I det her tilfælde har vi valgt at gå ud og sige, at vi efterforsker en voldssag. Vi efterforsker også, om der skulle ligge andet i episoden. Mere konkret kan jeg ikke blive, siger Kaj Nielsen.

Politiet har taget kontakt til de sociale medier, hvor videoen bliver delt, og har bedt om at få den fjernet. Videoen ligger imidlertid også på en række hjemmesider, hvoraf nogle har et tilhørsforhold på den yderste højrefløj.

- Vi har bedt vores nationale it-myndighed i Rigspolitiet om at gå ind og hjælpe os med at gå ind i den it-faglige del for at få den fjernet, siger Kaj Nielsen.

Også Københavns Politi har fået flere henvendelser om videoen og beder ligeledes om, at den ikke bliver delt, og henviser til, at sagen bliver efterforsket hos Syd- og Sønderjyllands Politi.