Politiet indfører opholdsforbud på Islands Brygge i København

Københavns Politi indfører opholdsforbud på Islands Brygge frem til og med 1. maj.

Det er nu forbudt at opholde ved det grønne havneareal på Islands Brygge.

Politidirektøren ved Københavns Politi, Anne Tønnes, siger ved et pressemøde, at omkring 200 unge tog ophold på Islands Brygge og "festede og drak uhensigtsmæssigt" fredag aften.

Det er baggrunden for, at politiet nu har udstedt et opholdsforbud i området.

- Vi har set på trods af advarsler, at borgere stimlede sammen derude på en meget uhensigtsmæssig måde især i går aftes. Derfor går vi nu ud med denne advarsel, siger politidirektøren.

Nedenfor kan du se politiet bede folk, der ellers har opholdt sig lovligt på Islands Brygge om at flytte sig, når forbuddet træder i kraft klokken 21.00.

Forbuddet vil blive håndhævet ved, at politiet er massivt til stede i området og er parat til at udstede bøder med det samme.

- Vi vil ikke afvise, at der kommer flere opholdsforbud. Nu må borgerne tage sig sammen og vise, at de forstår forbuddet. Hvis folk tager ophold i den her zone, vil man få udstedt en bøde med det samme. En bøde på 2.500 kroner, siger Anne Tønnes.

Gælder foreløbigt i en uge

Politiet kan indføre opholdsforbud på steder, hvortil der er almindelig adgang, hvis det skønnes, at det er nødvendigt for at forhindre fare for smitte med Covid-19, og hvis det skønnes, at et påbud om at forlade stedet ikke er tilstrækkeligt for at hindre smittefaren.

Opholdsforbuddet gælder i perioden fra den 25. april 2020 klokken 21 til den 1. maj 2020 klokken 23.59. Perioden kan forlænges, hvis betingelserne for opretholdelse af opholdsforbuddet fortsat er opfyldt.

Her kan du se, hvor opholdsforbuddet gælder:

Det er hele området, der er markeret på dette kort, der er omfattet af opholdsforbuddet.- Grafik: Politiet

Megen snak om 'bryggen'

Netop Islands Brygge har været i vælten de seneste dage, blandt andet har formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt på Twitter pointeret problemet i området og situationens alvor.

Københavns Politi oplyser, at baggrunden for opholdsforbuddet er, at de siden 20. april har konstateret en generel stigende tilstrømning til Islands Brygge, og at mange har taget ophold i området på en sådan måde og i et antal, som politiet skønner, er i strid med sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger vedrørende smittefaren fra Covid-19.

Et opholdsforbud betyder, at det er ulovligt at tage ophold på stedet. Man må dog gerne bevæge sig i området, hvis der er tale om almindelig færden det pågældende sted, for eksempel en gåtur.

  • Gruppen, der hidtil havde været på Islands Brygge på lovlig vis, bliver af politiet gjort opmærksom på, at opholdsforbuddet snart træder i kraft. (Foto: © Foto: Steven Knapp/Byrd)
  • Trods kravet om at holde afstand samledes grupper af unge i går i stigende grad i parker og på pladser. Her er tre billeder fra Islands Brygge midt i København i går. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)
  • Københavnere nyder det varme forårsvejr på Island Brygge i København torsdag den 23. april 2020. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)
  • Københavnere nyder det varme forårsvejr på Island Brygge i København torsdag den 23. april 2020. København Politi har fokus på Island Brygge og patruljerer også til vands. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)
1 / 4

Bødetaksten er på 2.500 kr. for overtrædelse af opholdsforbuddet. Der vil være grundlag for højere straffe i gentagelsestilfælde.

Københavns Politi vil i de kommende dage have en markant øget tilstedeværelse på Islands Brygge, ligesom det også vil være mere synligt til stede på andre af de områder, hvor det har erfaring for, at mange borgere søger hen.

Et opholdsforbud kan udstedes i op til syv dage. Forbuddet skal offentliggøres ved skiltning og på politiets hjemmeside.

Indtil videre har politiet udstedet opholdsforbud i Lakolk Butikscenter på Rømø indtil midnat mellem den 26. og 27. april og altså på Islands Brygge i København frem til første maj.

Hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her:

Søndag klokken 10.39 er der tilføjet et oplæg til video nummer to samt en opdateret billedtekst til første billede i billedgalleriet, så det fremgår tydeligt, at personerne på billederne opholdt sig på Islands Brygge, da der ikke var noget opholdsforbud.

Onsdag den 29. april klokken 11.13: Det fremgik tidligere af billedteksterne, at personerne på billederne bliver bedt om at flytte sig, efter at opholdsforbuddet var trådt i kraft, men dette er ikke korrekt. Billederne er optaget kort tid før. DR beklager.