Politiet vil kunne følge med, når video-overvågning af de mest udsatte steder i København formentlig bliver sat i gang til april, skriver Politiken.
Overvågningen sættes i gang i forlængelse af, at Nordjyllands Politi har indledt et lignende projekt i forlystelseskvarteret Jomfru Ane Gade i Aalborg.
Københavns centrum
Chefkriminalinspektør Per Larsen fra Københavns Politi, siger, at politiet starter med 'et pilotprojekt' med overvågningszone omkring Rådhuspladsen, Vesterbrogade, Strøget og Nørreport Station.
- Vi regner med, at vi skal have en live-forbindelse fra kameraerne til Politigården, hvis det kan lade sig gøre økonomisk. Ikke at vi skal sidde klistret til skærmen 24 timer i døgnet, men hvis vi hører et eller andet i øresneglen kan vi lynhurtigt zoome ind, siger Per Larsen til Politiken.
- Der er kameraer derude, som er kanongode og virkelig kan zoome ind på tingene. Men netop for at få de seneste erfaringer sender vi et hold til London i begyndelsen af februar for at få deres erfaringer med«, siger Per Larsen til Politiken.
Big brother
London bliver ofte brugt som skræmmeeksempel for overvågning. Det vurderes, at der er en halv million kameraer i byen og mange bliver overvåget live af operatører, der kan skifte mellem kameraer, zoome ind eller få systemet til automatisk at følge en person.
Netværket, som kaldes CCTV, bruges også til at afprøve overvågningsteknologier. Programmer kan for eksempel spore mistænkelig adfærd ved at sammenligne med hvordan gennemsnitspersonen i billedet opfører sig.
Ikke mindst er der gjort erfaringer med såkaldt ansigtsgenkendelsessoftware, der kan huske specifikke personer, hvis man indlæser deres foto.
- Så ambitiøse tror jeg ikke, vi vil være i denne omgang. Men jeg kender godt til projektet med ansigtsgenkendelse, og det er selvfølgelig forjættende, hvis man kan bringe det på banen også, siger chefkriminalinspektøren.