Politiet lover at give asylbørns telefoner hurtigere tilbage

Nationalt Udlændingecenter erkender, at det har taget for lang tid at undersøge asylansøgeres mobiltelefoner, hvis der er tvivl om vedkommendes identitet.

Det store antal asylansøgere, der kom til Danmark sidste år, er årsagen til, at det kan tage politiet mange uger at undersøge en mobiltelefon. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Det er ikke kun uledsagede flygtningebørn, der får taget deres mobiltelefoner ved ankomsten til Danmark, hvis der hersker tvivl om deres identitet.

Det samme gælder også voksne asylansøgere, og det er årsagen til, at nogle uledsagede flygtningebørn har ventet op mod en måned på at få deres mobiler tilbage, selv om mobiltelefonerne ofte er de unges eneste kontakt til familien.

- Alle er bekendt med situationen i sidste halvdel af 2015, hvor vi fik flere asylansøgere end nogensinde før, og det har udfordret os på både ressourcer og kapacitet, siger politiinspektør og centerchef i Nationalt Udlændingecenter Richard la Cour om årsagen til den lange ventetid.

Han erkender, at det hidtil har taget for lang tid, før de uledsagede flygtningebørn har fået deres telefoner tilbage:

- Det er et problem, vi er opmærksomme på. Vi skal gøre det hurtigere, også hurtigere end vi hidtil har gjort, siger Richard la Cour.

Hvis man ser en amerikansk film, kopierer man alt indhold fra en mobil på ét minut, og så er det ordnet - det kan man ikke i virkeligheden, eller hvordan?

- Jo, det kan man godt, men som jeg siger, skal man se det i den rigtige konktekst, nemlig at vi fik usædvanligt mange asylansøgere på meget kort tidspunkt, og derfor har vi været udfordret på ressourcer. Én ting er, at man kan lave en teknisk løsning, men det kræver også ressourcer, siger Richard la Cour.

  • Op mod 55 uledsagede flygtningebørn har gennem de seneste måneder fået beslaglagt deres mobiltelefon ved ankomsten til Danmark, skriver Politiken.

  • Beslaglægningen sker, hvis man ikke kan fastslå asylansøgerens identitet – og det sker med hjemmel i udlændingelovens paragraf 40, stykke 9.

  • For mange uledsagede flygtningebørn er mobilen dog deres livline og den eneste mulighed for kontakt til forældre eller andre relationer, og derfor påvirker det børnene eller de unge psykisk ikke at have telefonen.

Rettelse klokken 11:30: Det fremgik tidligere af overskriften, at Richard la Cour var citeret for at sige, at man godt kan overføre mobilindhold på et minut. Det præciseres her, at han ikke siger ordene direkte, men svarer på et spørgsmål fra DR Nyheders journalist.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter