Politiet lukker KFUM-Spejdernes landsmøde: 300 deltagere sendt hjem

Landsmøde, der begyndte klokken 10, blev lukket klokken 17.

KFUM-Spejderne har fået lukket deres landsmøde i Frdericia. Her er det spejdere ved et tidligere arrangement. (arkivfoto) (Foto: Jakob Vibe © Scanpix)

Politiet har i dag lukket KFUM-Spejdernes landsmøde i Messecenter C i Fredericia.

Det oplyser Thomas Kirkeskov, generalsekretær i KFUM-Spejderne til DR.

- Nu er vi lukket, og vores deltagere er taget hjem. Vi skulle være fortsat til i morgen klokken 15.30, men vi står nu i en tom konferencesal i Messecenter C i Fredericia. Vi er noget overraskede og frustrerede, siger han.

KFUM-Spejderne havde nemlig fra det lokale politi og myndighederne fået god for at gennemføre deres landsmøde med omkring 300 deltagere. Det var nemlig som såkaldt "meningsbefordrende aktivitet" undtaget fra restriktionerne på lige fod med konferencer og generalforsamlinger.

Politiet kom igen klokken 17

Landsmødet begyndte klokken 10 i dag, og ved 11-tiden var Sydøstjyllands Politi forbi og sagde god for arrangementet. Men klokken 17 stod politiet der igen med besked fra Rigspolitiet om, at arrangementet skulle lukke, fortæller Thomas Kirkeskov fra KFUM-Spejderne.

Vagtchef Torben Wind fra Sydøstjyllands Politi bekræfter over for Fredericia Dagblad, at man har bedt spejderne om at opløse deres landsmøde.

Må ikke bevæge sig for meget rundt

Årsagen var ifølge Thomas Kirkeskov, at der i løbet af natten er blevet udformet en ny bekendtgørelse, der indskærper, at man ved den slags arrangementer i "al væsentlighed" skal sidde ned på faste pladser med retning mod en scene eller skærm, og at man ikke må bevæge sig for meget rundt eller spise sammen.

- Det er sket hen over natten, som vi forstår det, og den er så trådt i kraft i dag klokken 12 i dag, altså efter at vi er begyndt vores møde, siger Thomas Kirkeskov.

- Jeg er forbløffet over, at man ikke giver en frist, og siger om en uge eller tre dage, der træder denne bekendtgørelse i kraft, siger han.

- Vi har arrangeret et landsmøde efter nogle retningslinjer, som gjaldt - og som vi har gjort alt for at overholde, hvilket vi også har fået politiets ord for. Og så på under et døgn er der blevet lavet en ny bekendtgørelse, som træder i kraft klokken 12 på en lørdag, som kan lukke vores landsmøde. En bekendtgørelse, som ingen har haft en chance for at sætte sig ind i... Jeg er forbløffet, siger Thomas Kirkeskov.

Professor: Meget kort aftræk

Ændringen til bekendtgørelsen er blevet udgivet på Lovtidende.dk ved midnat. Ifølge jura-professor Jens Elo Rytter er det juridiske krav opfyldt.

- Rent juridisk er det vigtigste, at de regler, som borgerne skal overholde, har været offentliggjort. Her er aftrækket meget kort, men det er ikke første gang, og det er ikke sidste gang, at de her retningslinjer bliver lavet om, og det kommer tit med ret kort varsel, siger han, og tilføjer:

- Det er usædvanligt, men vi er også i en usædvanlig situation.

Intern debat

Der har inden landsmødet været en intern debat i KFUM-Spejderne, om det var det rette at gennemføre mødet i lyset af corona-situationen. Flere har meldt afbud, men ledelsen valgte at gennemføre med udgangspunkt i de gældende retningslinjer.

- Vi tager coronasmitten dybt alvorligt, og jeg har forståelse for de af vores medlemmer, der har valgt ikke at komme. Men der er også mange, der har valgt at komme, fordi de føler sig trygge, siger Thomas Kirkeskov.

'Kan ikke lukke ned for demokratiet'

Han understreger, at man har gjort alt for, at arrangementet ikke skulle udvikle sig til en superspreder-begivenhed. Blandt andet har man lejet messecenteret, hvor der er mere plads, og man har rustet sig med mundbind og håndsprit.

- Vi har gjort alt, hvad der stod i vores magt. Jeg ved, masser af mennesker ikke kan forstå, at vi ville gennemføre landsmødet, men vi har holdt os til de officielle retningslinjer. Vi kan heller ikke lukke helt ned for demokratiet og alle generalforsamlinger. Så går det her samfund i stå, siger Thomas Kirkeskov.

Ændring til retningslinjer

  • §3 nr. 5 i bekendtgørelse 1371: Lokaler, lokaliteter og arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor kunder, besøgende eller deltagere i det væsentlige sidder ned.

  • Ændres til: Lokaler, lokaliteter og arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor kunder, besøgende eller deltagere i al væsentlighed sidder ned på faste pladser med retning mod en scene, biograflærred, bane eller lignende.« (Kilde: lovtidende.dk og Retsinformation)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk