Politiet meldt for magtmisbrug

Foreningen KRIM har meldt Københavns Politi for magtmisbrug. Foreningen mener bla. at politiet bevidst parkerede dets køretøjer således, at Kinas præsident ikke så og hørte demonstranternes mishagsytringer mod ham, fredag i København.

Politiet er meldt for magtmisbrug i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg (Foto: Asger Ellekrog)

Landsforeningen Krim har fredag meldt Københavns Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed for magtmisbrug.

Det sker, fordi Københavns Politi ifølge Krim har forhindret demonstranter i at demonstrere på et tidspunkt og et sted, hvor demonstrationen kunne ses og høres af den kinesiske præsident Hu Jintao under det officielle besøg i Danmark.

Krim henviser til, at Menneskerettighedsdomstolen i 2007 i en sag mod Ungarn udtalte, at det krænkede nogle demonstranters menneskerettigheder, fordi politiet havde bedt dem om at flytte sig hen til et andet sted.

Skal tåle støj og ulempe

"Myndighederne skal tåle både den støj og de ulemper, der almindeligvis er forbundet med demonstrationer", siger Krim i en meddelelse.

Efter Krims opfattelse er det udtryk for strafbart magtmisbrug, at politiet forhindrede demonstrationens gennemførelse i nærheden af den kinesiske præsident, som netop var den person, demonstrationen var rettet mod.

Fra højeste sted

Formanden for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højmark Andersen, som var med til at arrangere demonstrationen, kalder det "hyklerisk", hvis politiet havde fået ordre på at spærre for udsigten til demonstrationen med deres vogne.

- Politiet sagde til os, at de havde ordre fra højeste sted til at parkere, som de gjorde. Det fordømmer vi på det kraftigste. Det viser jo, at det ikke er helt korrekt, når regeringen siger, at den tager spørgsmålet om menneskerettighederne i Tibet alvorligt, siger han til Ritzau.

FacebookTwitter