Politiet: Menneskesmugling er en ligeså god forretning som narkotika

Menneskesmuglere har kronede dage, forklarer politiet og en migrationsforsker.

Politiet har i midten af oktober anholdt 123 personer for menneskesmugling i Danmark i 2014. (Foto: Colourbox © Scanpix)

Krige og uro i verden sender millioner af mennesker på flugt. Elendigheden og den ulykkelige situation bliver misbrugt af menneskesmuglere, som tjener store penge på at hjælpe ulykkelige mennesker væk fra krigszonerne til mere sikre lande i eksempelvis Europa.

Det skriver Politiken.

Ifølge leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter politiinspektør, Michael Ask, er smuglerforretningen blevet et af de mest lukrative områder for kriminelle.

- Det er ikke bare min vurdering, men det internationale politisamfunds vurdering, at det er blevet en forretning, som ligger på linje med narkotikasmugling. Det er en af de største indtægtskilder inden for organiseret kriminalitet, siger han til Politiken.

Politiet fanger flere

En rundringning foretaget i denne uge af DR Nyheder til politiet i København, Padborg samt i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikredse viser, at der i midt oktober er anholdt 123 personer for menneskesmugling i Danmark i 2014.

Til sammenligning var der 110 sager i 2013 og 55 sager i 2012.

Det er særligt personer fra Syrien og Eritrea, som bliver taget, og Rigspolitiet har tidligere peget på, at stigningen blandt andet hænger sammen med et stigende antal flygtninge.

Udbud og efterspørgsel

Og ifølge migrationsforsker på RUC Helle Stenum er menneskesmugling en langt større forretning end tidligere, blandt andet fordi det er blevet sværere at komme til Danmark og andre EU-lande.

- Organiserede menneskesmuglere opererer efter almindelige markedsmekanismer. Jo flere der vil ind, og jo mere risikofyldt det bliver, jo højere bliver prisen, for man er afhængig af smuglernes netværk, siger hun til Politiken.

Regeringen ønsker at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet.

Det skal blandt andet ske med hjælp fra mobile kameraer, nummerpladescannere samt hyppigere kontrol efter hollandsk forbillede.

Facebook
Twitter